Linkuri accesibilitate

Pe agendă | Un buget „restrâns” pentru anul viitor, cu accent pe apărare și securitate


În acest episod, aflați ce priorități a stabilit guvernul pentru anul viitor, în funcție de cheltuielile bugetului, și cum s-a modernizat armata moldoveană în anul 2023.

Un buget „restrâns” pentru anul viitor, cu accent pe apărare și securitate
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:30:00 0:00

Guvernul de la Chișinău estimează venituri bugetare de peste 66,6 miliarde de lei pentru anul care vine, în timp ce deficitul bugetului de stat nu ar trebui să depășească 15 miliarde de lei. Este un buget „restrâns”, a spus premierul Dorin Recean, de aceea cheltuielile vor trebuie să fie și ele restrânse. Ce spun cheltuielile planificate pentru anul 2024 despre prioritățile guvernului? A încercat să afle corespondenta noastră Virginia Nica.

Alte teme ale ediției din 26 decembrie:

  • Cheltuielile pentru apărare vor fi majorate substanțial în 2024, în timp ce Moldova deja a beneficiat anul acesta de asistența și sprijinul aliaților săi occidentali. Ministerul apărării spune însă că bugetul, chiar și majorat, este insuficient pentru o armată modernă și provocările cu care se confruntă o țară aflată în vecinătatea unui război.
  • La mijlocul lunii decembrie, UE a acceptat să înceapă negocierile de aderare cu Ucraina și R. Moldova. Iar la scurt timp, Parlamentul de la Chișinău a aprobat o nouă strategie de securitate a țării. Schimbarea fundamentală, spune analistul politic de la Jamestown Foundation, Vladimir Socor, este că noua strategie nu numai că definește Rusia drept singura amenințare externă, dar o exclude și din soluționarea conflictului transnistrean.

Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.

Pe Agendă se difuzează atât sub formă de podcast pe moldova.europalibera.org, pe Apple Podcasts, Google Podcasts și Spotify, cât și ca produs de radio pentru stații afiliate din Moldova, inclusiv Jurnal FM și Eco FM.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG