Republica Moldova este o țară agrară, dar puternic dependentă de importurile de produse alimentare de bază. Asta în timp ce producătorii de legume se plâng că nu pot să vândă marfa în rețelele de comerț și nici să o livreze pe piețele din Uniunea Europeană, deși există anumite scutiri de taxe. Importurile de legume, arată statisticile, au crescut mai ales în ultimul deceniu. De exemplu, anul trecut, importurile de roșii în Republica Moldova au fost de 90 de ori mai mari decât exporturile. Cum se explică această stare de lucruri și ce soluții există? Și de ce fermierii moldoveni, reuniți sâmbătă la un congres, au decis să reia protestele, cerând demisia ministrului agriculturii?
Alte teme ale ediției din 23 octombrie:
- Ca și alte puteri globale, Uniunea Europeană este confruntată în aceste zile, pe plan diplomatic, cu două crize importante: conflictul dintre Israel și Hamas și războiul din Ucraina. Gaza și Ucraina sunt cele două subiecte care au dominat agenda reuniunii miniștrilor de externe din Uniunea Europeană de la Luxembourg, din 23 octombrie în Luxembourg. Pentru prima dată de la invazia Rusiei în Ucraina, discuțiile au început cu o analiză a crizei din Orientul Mijlociu.
- „Săptămâna americană”, cu Valeriu Sela.
Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.