Linkuri accesibilitate

Pe agendă | Cum s-au „împuținat” membrii Consiliul Superior al Magistraturii și cum nu au voie judecătorii să-și dea demisia când vor 


La ședința de marți, 4 aprilie, au participat cei trei reprezentanți ai societății civile numiți de Parlament pe 30 martie (Ion Guzun, Alexandru Postică și Tatiana Ciaglic) și judecătoarea Nina Cernat.
La ședința de marți, 4 aprilie, au participat cei trei reprezentanți ai societății civile numiți de Parlament pe 30 martie (Ion Guzun, Alexandru Postică și Tatiana Ciaglic) și judecătoarea Nina Cernat.

În acest episod, discutăm despre obstacolele cu care se confruntă reforma justiției în R. Moldova, prinsă între dorința guvernării de a arăta rezultate credibile cât mai repede și rezistența, pe alocuri logică, a sistemului, dar și despre cum președintele rus Putin, încercând după spusele lui să blocheze extinderea alianței nord-atlantice în Ucraina, a împins în alianță Finlanda tradițional neutră.

Reforma justiției este prezentată mereu de guvernarea PAS drept cheia de boltă a efortului său de a întrona în R. Moldova domnia legii. Cel mai recent, obiectivul a fost menționat la cel mai înalt nivel, alături de alte priorități, de președinta Maia Sandu luni, 3 aprilie, la întâlnirea ei de la București cu liderii României și Germaniei. Printr-o coincidență, declarația a venit în ajunul primei ședințe a Consiliului Superior al Magistraturii, în componență reformată, înnoită. Iar ceea ce a atras atenția de la bun început, inclusiv colegei noastre Nadejda Coptu, a fost numărul redus de participanți.

Alte teme ale episodului difuzat pe 5 aprilie:

  • Finlanda a devenit oficial marți 4 aprilie 2023, membră în alianța nord-atlantică. Invazia rusească neprovocată din Ucraina i-a șocat pe mulți din locuitorii țării nordice cu o lungă tradiție de neutralitate, făcându-i să accepte în proporție mare demersurile de aderare la NATO pornite de reprezentanții lor politici;
  • În Bulgaria au avut loc la sfârșitul săptămânii noi alegeri – al cincilea scrutin național din ultimii doi ani. Partidul de centru-dreapta GERB al fostului premier Boiko Borisov a încheiat cursa cu un mic avantaj față de o coaliție pro-europeană, dar în absența unui învingător detașat încă nu este limpede cine va controla până la urmă legislativul;
  • În ciuda scumpetei și dezinformărilor de tot felul, românii rămân în mare majoritate încrezători în Uniunea Europeană, aflându-se în această privință la media organizației cu 27 de membri.

Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.

Pe Agendă se difuzează atât sub formă de podcast pe moldova.europalibera.org, pe Apple Podcasts, Google Podcasts și Spotify, cât și ca produs de radio pentru stații afiliate din Moldova, inclusiv Jurnal FM și Eco FM.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG