Linkuri accesibilitate

Pe scena politică din Moldova a apărut un nou partid | Procurorul general suspendat Stoianoglo în instanță pe 31 octombrie


Procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo.
Procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Pe 31 octombrie va avea loc prima şedinţă de judecată în dosarul în care procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, este acuzat de corupţie pasivă şi abuz în serviciu pentru că l-ar fi ajutat pe Veaceslav Platon să scape de dosarul în care acesta a fost condamnat irevocabil la 18 ani de închisoare. Stoianoglo spune că e nevinovat. Portalul Anticorupție scrie că alături de Alexandr Stoianoglo, pe banca acuzaţilor vor compărea procurorii suspendați Dumitru Răileanu şi Elena Ceruţa. Dosarul va fi judecat de magistrata Arina Ialanji de la oficiul Buiucani al Judecătoriei Chişinău. Aceasta a depus o cerere de abţinere, invocând că a fost colegă cu Dumitru Răileanu, însă solicitarea a fost respinsă.
  • Partidul Național Moldovenesc este o nouă formațiune care a apărut pe scena politică a Republicii Moldova. Ziarul de gardă scrie că medicul stomatolog Dragoș Galbur a fost ales în funcția de președinte interimar al acestei formațiuni. Partidul Național Moldovenesc este succesorul de drept al partidului cu același nume fondat în 1917.
  • Comisia Pre-Vetting va susține pe 27-28 octombrie o nouă rundă de audieri publice ale candidaților înscriși în concursul pentru intrarea în Consiliul Superior al Magistraturii. Vor fi audiați șase candidați din cei 23 de judecători rămași în concurs. AGORA scrie că în cele două zile vor fi audiați Vitalie Stratan, judecător la Judecătoria Chișinău, sediul Central; Iurie Bejenaru și Anatolie Țurcan - judecători la Curtea Supremă de Justiție. Vineri, 28 octombrie 2022, vor fi audiați Angela Bostan, magistrată la Curtea de Apel Chișinău; Sergiu Osoianu, judecător la Judecătoria Strășeni și Vladislav Holban, judecător la Judecătoria Chișinău, sediul Centru. Primii trei candidați au fost audiați la 7 octombrie.
  • A cincea tranșă de păcură a ajuns în Republica Moldova, în contextul crizei energetice. Este vorba de 28 de vagoane care completează 60% din volumul total de păcură contractat. Moldpres scrie că Agenția Rezerve Materiale a contractat, în total, 14,5 mii tone de păcură, cantitate ce va fi utilizată la centralele de termoficare.
  • Pandemia și războiul din Ucraina au expus vulnerabilitățile economiei Republicii Moldova și ale mediului de afaceri. Primii care au simțit efectele războiului Rusiei împotriva Ucrainei au fost transportatorii, transportul de mărfuri din și spre Moldova fiind afectat din cauza blocării rutelor terestre și maritime prin portul Odesa, scrie Mold-street.com. Asociațiile de business din Republica Moldova sunt afectate de deficitul forței de muncă și de migrația afacerilor din Moldova, temerile oamenilor de afaceri fiind legate de situația de securitate din regiune.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Potrivit aplicației de monitorizare a rețelelor CrowdTangle, una dintre cele mai populare știri pe Facebook-ul moldovean este cea publicată de Cotidianul.md, despre protestatari ai Partidului Șor care s-au luat la harță, iar o protestatară se plânge că formațiunea nu i-a dat bani și mâncare, așa cum i s-ar fi promis inițial.
  • De atenția publicului pe această rețea socială se bucură și știrea Europei Libere despre reținerile în dosarul finanțări ilegale ale Partidului Șor, fiind vorba de 17 persoane puse în arest la domiciliu.
  • Pe Instagram, este virală postarea de la TV8 despre o contramanifestație față de protestele Partidului Șor: un bătrân în cârje care le împarte pliante susținătorilor lui Șor în centrul Chișinăului.

  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

XS
SM
MD
LG