Linkuri accesibilitate

Pe străzile din Chișinău, în așteptarea votului de duminică


Primul tur al alegerilor locale la Chișinău, 20 octombrie 2019
Primul tur al alegerilor locale la Chișinău, 20 octombrie 2019

Diana Răileanu a stat de vorbă cu trecătorii: unii plini de entuziasm, alții apatici, resemnați .

Duminică, 3 noiembrie, locuitorii capitalei sunt chemați la urne pentru cel de-al doilea tur al alegerilor locale. Pentru șefia Chișinăului se vor confrunta socialistul Ion Ceban și liderul PPDA Andrei Năstase. Ce așteptări au alegătorii de la viitorul primar al capitalei?

Vox pe străzile din Chișinău, înainte de al doilea tur de scrutin al alegerilor locale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:32 0:00
Link direct


„Cu aceste două candidaturi, nu văd eu un primar. Chișinăul s-a dezvoltat haotic și nu poți înțelege nimic: unde-i trotuar, unde poți parca, unde nu se poate. E ca într-o traistă plină cu de toate”.

Europa Liberă: Ați sugerat că niciuna din cele două candidaturi dintre care vor avea de ales chișinăuienii nu este potrivită. Dvs. veți merge la vot?

„Nu!”

Europa Liberă: Protestați?

„Categoric! N-am ce alege!”

„Nu-mi place nimeni din câți sunt, dar trebuie să alegem. Nu-i regulă, avem drumuri stricate. Ar fi bine să nu fie corupți. N-avem din ce alege. Poate să apară cândva din tineretul acesta, va fi și mai bun”.

Europa Liberă: Ce calități trebuie să aibă viitorul primar?

„Să fie un om aspru, cu o mână să te netezească, iar cu alta să te pedepsească prin lege. De asemenea, ar trebui să-i împrăștie pe cei din primărie, neamuri de-a lui Chirtoacă și de-a moșului său, care nu lucrau, dar primeau salariu”.

Europa Liberă: Veți merge duminică la vot?

„Voi merge”.

Europa Liberă: Știți pentru cine să vă dați votul?

„Mi-a fost greu să aleg, dar am să merg la vot”.

„Eu îl vreau pe Ion Ceban. Ceea ce promite Ion Ceban pe mine mă satisface până peste cap”.

„Andrei Năstase este un politician nou. Este venit din Europa, cu viziunieuropene. Credem că poate aduce ceva nou. M-am interesat mult despre el. Este elegant și carismatic. Marea provocare pentru el va fi să doboare corupția din primărie. Ea a fost și rămâne”.

„Împreună cu soția am avut discuții contradictorii în privința celor doi candidați. Ea vrea să-și dea votul pentru Andrei Năstase, iar eu înclin spre Ion Ceban. Din păcate, după ce am urmărit dezbaterile electorale am rămas profund dezamăgiți. Ne-a fost clar că ambii urmăresc să-și rezolve propriile interese și sunt mai puțin interesați de problemele capitalei. Nu ne-au inspirat încredere și nici speranță că se vor schimba lucrurile în bine”.

„Eu așteptări am, dar nu prea cred în cei doi candidați. Cred că nu voi merge la vot, pentru prima dată. M-am săturat să votez întotdeauna numai ca să salvăm Chișinăul de tancurile rusești. Uitându-mă la dezbaterile dintre acești doi candidați, am ajuns la concluzia că sunt de aceeași teapă – în exprimare, în discuții. Vorbesc despre neamuri, cumetri, dar despre problemele orașului – nimic”.

Europa Liberă: Veți merge duminică la vot?

„Da, paradoxal, nu am așteptări, dar voi merge la vot”.

Europa Liberă: Va fost greu să decideți pentru cine să vă dați votul?

„Mi-a fost greu mai ales în primul tur. Când am văzut numărul de candidați mi s-a făcut silă. Totul e în jurul unor obiective personale”.

Europa Liberă: Dacă acum, în locul meu, ar sta viitorul primar și v-ar întreba despre trei lucruri care ați vrea să se schimbe în acest oraș, ce ați răspunde?

„Drumuri, parcări, or, sunt orașe din țară care arată mai bine ca Chișinăul. Viitorul primar ar trebui să facă ordine ca acasă, doar atunci va fi cum vrem noi, așa ca să ne placă la toți, doar când va face din totul sufletul”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG