Linkuri accesibilitate

„Proiectul Pegasus”. Jurnaliști, politicieni și activiști din întreaga lume ar fi fost spionați de regimuri autoritare


Oficiile grupului NSO la Herzliya, Israel
Oficiile grupului NSO la Herzliya, Israel

O aplicație a grupului israelian de firme NSO a fost folosită pentru a spiona șefi de state, ziariști și activiști din întreaga lume – arată o investigație la care au participat 17 organizații din întreaga lume.

Amnesty International arată că acest instrument de penetrare a rețelelor personale de comunicare telefonică a fost folosit de regimuri autoritare pentru a „facilita încălcări ale drepturilor omului la scară masivă”. Nu mai puțin de 50 de mii de numere de telefon au fost targhetate între care și familia ziaristului de la Washington Post, Jamal Khashoggi, care ulterior avea să fie ucis în clădirea consulatului saudit din Istanbul.

Faptul că persoanele respective au fost vizate de virusul cibernetic Pegasus nu înseamnă că penetrarea s-a și produs, dar numărul celor despre care se știe – spun investigatorii - că au fost targhetați atinge 1.000 de persoane, în peste 50 de țări. Între aceștia – 65 de lideri de afaceri, 85 de militanți pentru drepturile omului, 189 de ziariști și peste 600 de politicieni și oficialități guvernamentale, între care câțiva șefi de stat, prim miniștrii și membrii ai casei regale saudite.

Între organizațiile media cu ziariști vizați se numără Wall Street Journal, CNN, New York Times, Europa Liberă și Vocea Americii.

Firma israeliană NSO susține că Pegasus este folosit pentru combaterea criminalității și terorismului, ea introducând în 2019 o serie de elemente de protecție pentru a preîntâmpina folosirea aplicației de către regimuri autoritare, între care Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită și Qatar. Compania susține că numerele de telefon care au fost scurse către presă nu ar reprezenta acțiuni ale unor guverne sau alte entități, care au încercat să penetreze folosind Pegasus, ci o listă de clienți ai firmei, pentru alte scopuri.

Amnesty International a anunțat că investigația va continua să facă publice aspecte ale acestei operațiuni, dând la iveala cum au fost persoanele targhetate alese ca țintă a spionajului cu Pegasus.

XS
SM
MD
LG