Linkuri accesibilitate

PEN International: trupele rusești atacă deliberat instituțiile culturale ale Ucrainei


Teatrul dramatic din Mariupol distrus de bombardamentele rusești, aprilie 2022.
Teatrul dramatic din Mariupol distrus de bombardamentele rusești, aprilie 2022.

Muzeele, bibliotecile și alte instituții culturale din Ucraina sunt atacate în mod deliberat de trupele rusești, se spune într-un raport dat publicității de filialele din Statele Unite și Ucraina ale organizației internaționale a scriitorilor, PEN International.

„Cultura nu este o daună colaterală în războiul [Rusiei] contraUcrainei; e o țintă, un pilon central al justificării războiului de către președintele rus Vladimir Putin. Putin a susținut în repetate rânduri că limba și cultura ucraineană nu există pur și simplu. Ei încearcă să demonstreze asta lovind muzeele de artă, sălile de muzică, bibliotecile, teatrele și siturile istorice”, se spune în raportul citat de The Guardian.

Același document folosește date ale ministerului Culturii din Ucraina, potrivit cărora 529 de centre de „moștenire culturală și instituții culturale” au fost distruse sau deteriorate de la începutul războiului. E vorba de locuri de importanță națională și locuri culturale din orașe și sate

Documentul PEN amintește de bombardarea de către ruși în martie a teatrului dramatic din Mariupol, unde se adăposteau sute de oameni. Aproximativ 600 de persoane au murit în atac, potrivit unei investigații Associated Press.

Raportul mai spune că soldații ruși au confiscat și distrus literatură ucraineană și cărți în limba ucraineană din bibliotecile publice din regiunile ocupate.

Cu toate acestea, „nu este întotdeauna posibil să se stabilească dacă bombardamentele asupra siturilor culturale sunt deliberate sau rezultatul bombardării fără discernământ de către Rusia asupra zonelor civile”, se mai spune în raport.

PEN Ucraina a declarat că a documentat uciderea a 31 de scriitori și artiști, șică alte personalități culturale au murit în timp ce luptau cu forțele ucrainene.

Autorul și editorul american Dave Eggers, parte a delegației PEN care a prezentat raportul, a declarat: „În mod ironic, încercările lui Putin de a șterge cultura și moștenirea Ucrainei nu au făcut decât să îmbogățească cultura [ucraineană] și să facă lumea să acorde atenție și să fie mult mai interesată de scriitorii și tradițiile ucrainene.”

XS
SM
MD
LG