Linkuri accesibilitate

Pensii pentru moldovenii din Letonia | 45 la sută dintre moldoveni au avut salarii cuprinse între 7 și 15 mii lei


Femeie numărându-și banii din portofel în piața din orașul Nisporeni.
Femeie numărându-și banii din portofel în piața din orașul Nisporeni.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • La Bruxelles a fost semnat Acordul în domeniul securității sociale între Republica Moldova și Republica Letonia, informează TV8. Documentul semnat garantează cetățenilor Republicii Moldova dreptul la pensie indiferent de locul unde domiciliază, iar fiecare stat va aplica legislația națională în domeniu, pensia fiind transferată lunar beneficiarului pe teritoriul statului unde acesta domiciliază.
  • În ultima săptămână, 13340 de persoane, printre care 1847 de copii, au solicitat intervenția ambulanței, notează Moldpres. Salvarea a fost solicitată pentru persoanele cu următoarele urgențe: 3274 cardiovasculare, dintre care 50 cu sindrom coronarian acut; 1969 neurologice, inclusiv 275 de accidente vasculare cerebrale; 1751 respiratorii și 1140 traumatologice.
  • Câștigul salarial mediu lunar brut, la unitățile din sectorul real cu patru și mai mulți salariați și toate instituțiile bugetare, a constituit 11930,5 lei, arată datele Biroului Național de Statistică, citat de Jurnal.md. Din totalul salariaților, 3,6% au avut salarii de 4 mii lei, 30,2% au avut salarii cuprinse între 4 și 7 mii lei, 45,4% au avut salarii cuprinse între 7 și 15 mii lei, iar 20,8% au avut salarii mai mari de 15 mii lei.
  • Premierul român, Marcel Ciolacu, subliniază sprijinul activ pe care România îl acordă Republicii Moldova pentru începerea procesului de negociere a aderării la Uniunea Europeană, în contextul Consiliului European desfășurat pe 14-15 decembrie. Declarația a fost făcută într-o discuție telefonică cu premierul Dorin Recean, transmite IPN. „Guvernul României va continua să susțină puternic parcursul european al Republicii Moldova și să fie partener de încredere în întregul proces de aderare”, a afirmat prim-ministrul României.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Cea mai virală postare de pe Facebook este un articol de la Știri.md despre un chirurg de la Spitalul „Sfânta Treime” din Chișinău care de-a lungul carierei sale a efectuat peste 10.000 de intervenții chirurgicale.
  • Printre cele mai populare postări de pe Instagramul moldovean este o știre TV8 despre ieftinirea, din luna ianuarie, a zborurilor de la Chișinău, urmare a anulării taxei aeroportuare de 4,5 euro.
XS
SM
MD
LG