Linkuri accesibilitate

Pentru Andrei Năstase este foarte important să motiveze cetățenii care au stat acasă să iasă la vot


Comentarii în dialog după primul tur al alegerilor locale anticipate.

În studioul Europei Libere o discuție pe marginea rezultatelor alegerilor locale anticipate între Vasile Botnaru și Igor Boțan.

Vasile Botnaru şi analistul politic Igor Boţan în studioul Europei Libere
Vasile Botnaru şi analistul politic Igor Boţan în studioul Europei Libere

Europa Liberă: Alegătorii din Chișinău au cam dat peste cap pronosticurile optimiste în privința candidatului independent, care ar fi trebuit să depolitizeze ca și cum exercitarea funcției de primar. O concluzie care se impune: oare că alegătorii vor, totuși, umbrelă politică pentru viitorul primar?

Igor Boțan: „Nu cred așa, rămân să cred că, totuși, cetățenii din Chișinău, citadinii își doresc un primar care să se ocupe de treburile administrative. Chișinăuienii la un moment dat au înțeles că candidatul independent, de fapt, nu este independent. Ceea ce cred că i-a supărat este că face jocuri ascunse, de o manieră, hai să spunem așa, revoltătoare.

Altă explicație poate exista, dacă ne referim la ceea ce s-a întâmplat în ultima săptămână a campaniei electorale, au ieșit la iveală rapoartele și informațiile legate de activitatea candidatului independent în funcția pe care a deținut-o anterior, justificările legate de salariile exorbitante pe care le ridica, plus a mai fost un factor pe care sondajele de opinie nu l-au prins – suportul din ultima săptămână. Este vorba de prestația aproape excelentă a doamnei Maia Sandu. Toți acești factori nu au fost prinși în sondajele de opinie, pentru că colectarea datelor a avut loc mult înainte de a se întâmpla evenimentele despre care discutăm acum.”

Europa Liberă: Deci, telemachiajul nu și-a făcut efectul?

Igor Boțan: Telemachiajul nu și-a făcut efectul, de fapt, a avut efect de bumerang. Am văzut cum discutau în studiourile mediaholdingului Partidului Democrat despre victoria candidatului independent și am văzut cum au rămas disperați.”

Europa Liberă: Cum explicați prezența modestă a tinerilor în special, ca să nu vorbim de rata de participare în general, mult sub așteptări?

Igor Boțan: „Dacă ne uităm la rezultatele dezagregate pe care le-a prezentat Comisia Electorală Centrală, într-adevăr, constatăm că tinerii au fost foarte pasivi, dar cred că tinerii acum pot să-și revigoreze entuziasmul, dacă putem spune așa, mai ales că știm că acești tineri odată au investit speranțe și entuziasm în 2009, când li s-a promis integrarea europeană, iar beneficiarii principali ai așa-zisului „curs de integrare europeană” acum se confruntă cu grave probleme de imagine și cred că tinerii nu mai vor să fie, cum zic ei, „folosiți în scopuri politice”.”

Europa Liberă: Carne de tun?

Igor Boțan: „Carne de tun. Acest lucru trebuie luat în considerare.”

Europa Liberă: Procentele adunate de candidații care au fost pe dreapta se vor duce spre reprezentantul lor din turul doi?

Igor Boțan: „Noi am văzut deja apelurile dlui Valeriu Munteanu și al lui Constantin Codreanu adresate alegătorilor care i-au susținut ca să-l susțină în turul doi pe candidatul opoziției antioligarhice Andrei Năstase și, ținând cont de profilul unioniștilor din Republica Moldova, aceste voturi pot să-l ajute pe Andrei Năstase să egaleze scorul lui Ion Ceban. Însă trebuie să luăm în considerare că acei care au votat pentru dna Silvia Radu, în proporție de aproximativ 2/3, sunt susținătorii Partidului Democrat. Deci, pentru Andrei Năstase este foarte important să motiveze cetățenii care au stat acasă să iasă la vot și în felul acesta să compenseze handicapul pe care îl are în fața lui Ion Ceban. Acest lucru este posibil…”

Europa Liberă: Deci, la voturile lui Ceban se vor adăuga în proporție semnificativă voturile luate de Silvia Radu?

Igor Boțan: „Eu cred așa și mi-am fundamentat punctul de vedere, dacă luăm în considerare rezultatele democraților din ultimele alegeri parlamentare aici, la Chișinău.”

Europa Liberă: Dar Vlad Pahotniuc a spus că e nevoie de un candidat unic, ca să oprească venirea unui primar socialist? Or, iată, în competiție acum tocmai este un candidat socialist versus unul democrat, proeuropean. Prin definiție, democrații ar trebui să sprijine candidatul proeuropean?

Igor Boțan: „Întrebarea Dvs. este excelentă. Dl Vlad Plahotniuc a încercat să repete fapta lui din 2016, când una a spus și alta a făcut, lucru care s-a confirmat acum pentru toți cei care nu credeau în astfel de manevre. Al doilea lucru, am văzut cum mediaholdingul comentează ieșirea în turul doi a lui Andrei Năstase. Tot catastiful, toate invențiile care i-au fost atribuite dlui Năstase sunt cu mare grijă recapitulate și scoase în evidență, lucruri care arată că acest mediaholding și de acum înainte va juca exact așa cum a jucat până acum, inclusiv așa cum a jucat în campania din 2016.”

Europa Liberă: Adică, astă-noapte, imediat după ce s-a aflat cine va fi în turul doi, s-a luat o atitudine ostilă față de Andrei Năstase?

Igor Boțan: „La concluzia respectivă am ajuns. Acum este foarte important să vedem lecțiile pe care le putem trage din acest prim tur de scrutin în alegerile noi. În primul rând, acest experiment cu candidatul independent nu a luat foc. Partidul Democrat poate să-și ia la revedere de la speranța de a utiliza independenții în circumscripțiile uninominale. Este o lecție foarte dureroasă pentru Partidul Democrat, a ieșit foarte și foarte…”

Europa Liberă: Și costisitoare…

Igor Boțan: „…și costisitoare. Al doilea lucru foarte important este că la Bălți Renato Usatîi și-a reconfirmat suportul cetățenilor, iar orașul Bălți este un exemplu pentru alte 18 orașe, centre raionale, unde Renato Usatîi și partidul Domniei sale au câștigat alegerile pentru funcția de primar în 2015.”

Europa Liberă: Și asta în pofida acelorași etichetări foarte dure – „oligarhul fugar” etc.?

Igor Boțan: „Da, exact! Și asta e o veste foarte proastă pentru dl Dodon, fiindcă votul lui consolidat pentru un candidat pro-rus în alegerile din 2016 iată că riscă să se pulverizeze și cred că foarte mulți concetățeni de-ai noștri cu atitudini rusofile, euroasiatice vor reveni la partidului dlui Renato Usatîi și, eventual, al dlui Voronin. E o veste foarte proastă pentru dl Dodon.

Al treilea lucru extrem de important este că nu mai trebuie să vorbim despre binomul socialisto-democrat, ci trebuie să vorbim despre trinomul Șor, Dodon și Plahotniuc, pentru că în Jora de Mijloc s-a întâmplat un lucru extraordinar. Partidul Democrat a pierdut cu un scor de două ori mai mic în fața candidatului Partidului „Șor”, iar Partidul Socialiștilor al dlui Dodon a luat un scor de 70 ori mai mic decât candidatul lui Ilan Șor.”

Europa Liberă: Dar poate nu au vrut să câștige adversarii lui Șor?

Igor Boțan: „Nu cred. Eu cred că principalul rol în această victorie a tenismenei Marina Tauber îl are activitatea de caritate, de binefacere, care nu înseamnă altceva într-un exercițiu electoral decât coruperea alegătorilor. Deci, formațiunile politice care practică binefacerea în alegeri și în politică iată că au primit o lecție de la Ilan Șor. Nimeni nu știe și nu poate spune cu certitudine ce doctrină politică împărtășește Ilan Șor, ce preferințe geopolitice are. Iată că candidatul acestui partid, care știm cu toții, și Europa Liberă a avut reportaje excelente despre magazinele sociale, iată că aduce câștig de cauză. Asta este semnificația trinomului – dl Dodon trebuia să-și trimită prima doamnă cu cadouri din suflet în Jora de Mijloc, ca să combată activitatea magazinelor sociale ale dlui Șor; același lucru trebuia să-l facă și Fundația „Edelweiss”, trebuia să caute prunci prin Jora de Mijloc, ca să-i fericească cu cadouri și să le spună „Bun venit!” pe această lume.”

Europa Liberă: De la Caragiale știm că donatorii de pomeni electorale s-ar putea să se trezească cu alegătorul isteț, care ia de la toți și votează cum îl duce capul?

Igor Boțan: „Exact acest lucru am vrut să-l menționez, pentru că într-un focus-grup aici, la Chișinău, am discutat cu prieteni, cunoscuți care susțin vectorul european al Republicii Moldova, dar în exercițiul pe care l-am făcut mi-au spus franc că ar susține-o pe Silvia Radu doar pentru faptul că un an de zile cât s-ar afla la guvernare ar putea stoarce de la guvernare bani pentru aducerea Chișinăului într-o stare mai bunicică.”

Europa Liberă: Dar tot din secolul XIX știm ce remediu se inventase pentru beneficiarii de cadouri – făina de porumb și făina albă presărată pe căciulă – și lua și o bătaie cel care lua de la toți.

Igor Boțan: „Exact! Eu cred că acest exemplu este binevenit și eu cred că concetățenii noștri trebuie să țină minte acest exemplu, mai ales că au în perspectivă cel de-al doilea tur de scrutin.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG