Linkuri accesibilitate

14 persoane ucise în prăbușirea unui elicopter într-o localitate de lângă Kiev | În estul Ucrainei continuă luptele grele


Helicopter LOOP 18 ianuarie 2023.mp4

Un elicopter ucrainean s-a prăbușit în apropierea unei grădinițe și a unul bloc de locuințe într-o localitate de lângă Kievului ucigând 14 persoane, inclusiv pe ministrul de interne Denis Monastirski și alte oficialități de la ministerul de interne, și un copil, în ceea ce președintele Volodimir Zelenski a numit „o tragedie teribilă”.

Bilanțul morților a fost pus inițial de unele autorități ucrainene la 18 morți, dar Serviciul de Urgență de Stat a spus într-un comunicat ulterior pe 18 ianuarie că cifra a fost revizuită la 14, între care doar un copil ucis, nu trei, cum se anunțase mai devreme. Potrivit bilanțului revizuit, 25 de oameni au fost răniți, între care 11 copii, în accidentul care a avut loc la Barovari, o localitate la 20 de kilometri distanță nord-est de Kiev.

Primul adjunct al lui Monastirski, Evhen Ienin, și secretarul de stat Iuri Lubkovici s-au aflat printre cei care și-au pierdut viața. Șeful poliției ucrainene, Igor Klimenko, a spus că nouă din cei uciși se aflau la bordul elicopterului.

FSB: anchetatorii se concentrează pe trei posibile cauze

Nu a fost clar imediat dacă prăbușirea elicopterului a fost un accident sau o consecință a războiului. Anton Herașcenko, unul din consilierii ministrului de interne, a spus că autoritățile au început o anchetă. Moscova nu a comentat incidentul, și nici autoritățile oficiale nu au făcut vreo referință la un eventual atac al armatei ruse în zonă.

Dar Serviciul de Securitate al Ucrainei (FSB) a spus că anchetatorii se concentrează pe trei posibile cauze: nerespectarea regulamentelor de zbor, o defecțiune tehnică la elicopter și o acțiune deliberată de a distruge sparatul. FSB nu a dat detalii despre a treia cauză.

Potrivit unui purtător de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, aparatul era un Super Puma de fabricație franceză, iar o oficialitate franceză din domeniul apărării a spus pentru Associated Press că elicopterul a fost vândut Kievului în 2019 și nu a fost parte din echipamentul furnizat de Franța, după ce Rusia invadat Ucraina în februarie 2022.

Ministrul de interne Monastirski, de 42 de ani, e cea mai înaltă oficialitate ucraineană ucisă după începerea invaziei neprovocate a Rusiei în Ucraina, anul trecut. De profesie avocat și membru important al partidului lui Zelenski, el a fost ministru de interne din iulie 2021.

În estul Ucrainei continuă luptele grele

Incidentul de miercuri a venit în timp ce forțele ruse și-au continuat asaltul contra orașului Bahmut în regiunea estică Donețk, și după ce autoritățile de la Kiev au cerut din nou aliaților occidentali ai Ucrainei să se grăbească cu livrarea de armament greu avansat, inclusiv tancuri.

Statul Major al armatei ucrainene a spus în buletinul său informativ cotidian că orașele Bahmut și Avdiivka, unde luptele grele continuă de câteva luni, au rămas principalele ținte ale Moscovei în Donețk, în timp ce localitatea Biolohorivka din regiunea învecinată Luhanks a avut de suferit atacuri intense în ultimele 24 de ore.

Bătălia pentru Bahmut, dronele ucrainene în acţiune
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:49 0:00

În același interval de timp, trupele rusești au lansat șase atacuri cu rachete, trei dintre ele lovind elemente de infrastructură civilă la Kupiansk și Kramatorsk, precum și 14 lovituri aeriene și 95 de salve de sisteme de rachete, a mai spus Statul Major, care a avertizat că amenințarea cu raiduri aeriene rusești și cu atacuri cu rachetă asupra infrastructurii civile în toată Ucraina rămîne la un nivel ridicat.

În ultimele câteva luni, Moscova a atacat fără încetare localități civile și obiective de infrastructură energetică ucrainene, lăsând milioane de oameni fără electricitate, căldură și apă în mijlocul iernii.

Articol scris de redacția ucraineană a Europei Libere cu relatări Associated Press, Reuters și France Presse. Traducere și adaptare de Lucian Ștefănescu.

XS
SM
MD
LG