Linkuri accesibilitate

Pesta porcină pune în evidență corupția în Agenția pentru Siguranța Alimentară din Bulgaria


La o fermă de porci

Procuratura bulgară a început verificarea proceduriide achiziționare de incineratoare mobile de mică capacitate, de către două companii apropiate puterii.

Procuratura bulgară a început verificarea proceduriide achiziționare, în 2018, de incineratoare mobile de mică capacitate, de către două companii apropiate puterii. Statul a fost păgubit cu 15 milioane de euro. Continuă protestele țăranilor și blocajele de drumuri.

Jurnal de corespondent: Petio Petkov (Sofia)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:32 0:00
Link direct

Instalațiile mobile au o capacitate insuficientă pentru amploarea epidemiei. În urmă cu un an au fost închise două din cele mai mari companii de stat pentru incinerarea de animale moarte. La baza deciziei au stat, se pare, interesele proprietarilor instalațiilor mobile. În acest mod în ajunul crizei porcine Bulgaria a rămas fără capacități de a face fața probemelor cauzate de zeci de mii de porci sacrificați. Acum nu există o altă soluție decât îngroparea animalelor cu toate riscurile pentru contaminarea pământului și a apelor subterane.

Ziarista de investigații Ghenka Șekerova a pregătit la începutul anului o emisiune în care analiza cazuri de corupție în Agenția de stat pentru siguranța alimentară. Noua conducere a canalului privat de televiziune „Nova” însă a concediat-o și a renunțat la emisiunea. Problema a devenit actuală concomitent cu apariția la sud de Dunăre a pestei porcine.

Emisiunea oprită a apărut pe câteva site-uri de informații. Organizația non-guvernamentală Fondul național anticorupție a trimis un semnal Procuraturii generale după ce aceasta nu s-a autosesizat. Scandalul este și mai mare pentru că în scopul de a evita licitația pentru incineratoarele mobile Agenția pentru siguranța alimentară a aplicat procedură de contractare directă.

Ziarista Ghinka Șekerova a declarat că Agenția este protejată la cel mai înalt nivel pentru că aduce bani.

În mai puțin de o lună, în Bulgaria au fost sacrificați 130000 de porci – cea mai mare parte în cinci complexe industriale.

Sacrificarea rapidă, uneori în absența unui control veterinar, a creat probleme grave. Numai 40% din locurile de depunere a corpurilor corespund criteriilor conținute în Legea apelor, informează cotidianul „Sega”.

Continuă protestele țăranilor obligați să-și sacrifice porcii pe o rază de 20 de km. depărtare de focare ale epidemiei. Timp de șapte zile este închis drumul între centrele județene Iambol și Sliven, în Bulgaria de sud. La finele săptămânii trecute a fost închis de protestatari și drumul Varna-Burgas pe litoral.

Sâmbătă au avut loc proteste în 50 de localități. Țăranii cer ca porcii sacrificați să fie plătiți de stat la preț de piață, evocând practica în alte țări europene. Primul ministru Borisov a promis însă echivalentul a 150 de euro pentru gospodarie indiferent de numărul porcilor sacrificați. Președinta Partidului socialist, Kornelia Ninova, a declarat legat de aceasta că premierul își bate joc de țărani.

XS
SM
MD
LG