Linkuri accesibilitate

Ucraina spune că a pierdut 26 de mii de oameni în război


Peste o mie de fotografii cu locuitorii Kievului uciși în război au fost expuse în fața primăriei capitalei ucrainene, 4 octombrie 2023.
Peste o mie de fotografii cu locuitorii Kievului uciși în război au fost expuse în fața primăriei capitalei ucrainene, 4 octombrie 2023.

Mai mult de 26 de mii de persoane sunt date dispărute în Ucraina de la începerea războiului provocat de invazia rusă, din februarie 2022. Aproape jumătate din cei dispăruți sunt civili, a declarat adjunctul ministrului de Interne ucrainean, Leonid Timcenko, la 5 octombrie, la televiziunea de stat.

„Peste 26.000 de persoane sunt date dispărute în circumstanțe speciale și sunt căutate. Dintre acestea, 11.000 sunt civili și aproximativ 15.000 sunt militari", a spus Timcenko.

Luna trecută, guvernul ucrainean a transferat autoritatea de a-i căuta pe cei dispăruți de la Ministerul Reintegrării Teritoriilor Ocupate Temporar, la Ministerul de Interne.

Potrivit Biroului Comisarului pentru Drepturile Omului al Radei Supreme (parlamentul ucrainean), sunt considerate persoane dispărute „în circumstanțe speciale”, cele care sunt date dispărute în contextul unui conflict armat, al unei operațiuni militare, ca urmare a ocupării temporare a unei părți a teritoriului Ucrainei, sau ca rezultat al unor situații de urgență, provocate de oameni sau cauze naturale.

După un an și jumătate de război, Națiunile Unite estimează numărul civililor uciși în Ucraina la aproape 9.500, între care 545 de copii. Aproape 17 mii de persoane au fost rănite.

​Pierderile Ucrainei și Rusiei pe câmpul de luptă au crescut de asemenea.

La mijlocul lui august, unii vorbeau de jumătate de milion. Potrivit unor oficiali americani, citați de NYT, este numai o cifră estimativă a militarilor uciși sau răniți, pentru că Rusia, constant, își subestimează pierderile în statisticile oficiale, oricum foarte rare. Ucraina, pe de altă parte, nu face aceste cifre publice.

Pierderile militare ale Rusiei, au spus oficialii, se apropie de 300.000. Numărul include până la 120.000 de morți și între 170.000 și 180.000 de militari răniți. Cifrele rusești depășesc cifrele ucrainene, pe care oficialii le estimează la aproape 70.000 de morți și 100.000 până la 120.000 de răniți.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG