Linkuri accesibilitate

Peste 640 de milioane de indieni au votat în alegerile parlamentare. Victorie la limită pentru Narendra Modi


Narendra Modi ar putea deveni al doilea premier al Indiei care își asigură un al treilea mandat la conducerea țării.
Narendra Modi ar putea deveni al doilea premier al Indiei care își asigură un al treilea mandat la conducerea țării.

Rezultatele alegerilor parlamentare generale din India nu au adus victoria zdrobitoare prezisă de sondaje, partidul premierului Narendra Modi pierzând pentru prima dată, din 2014, majoritatea parlamentară pe cont propriu. Opoziția a reușit însă să obțină un rezultat peste așteptări.

Formațiunea prim-ministrului indian, Bharatiya Janata Party (BJP), a pierdut 62 de locuri față de scrutinul din 2019, ajungând la 240 de mandate în total, sub cele 272 necesare pentru a forma o majoritate parlamentară, arată datele oficiale ale autorităților electorale indiene. În timpul campaniei electorale, Modi se arăta sigur că partidul său va obține în jur de 370 de locuri, iar aliații săi alte 30 de mandate, scrie The Guardian.

Chiar și așa, alături de aliații săi politici, reuniți în Alianța Națională Democrată, Modi poate forma o coaliție cu circa 293 de mandate în Parlament, ceea ce este suficient pentru a obține un al treilea mandat de premier, pentru a rămâne conducerea celei mai populate democrații din lume pentru încă 5 ani.

Aliații premierului indian deja și-au anunțat susținerea pentru formarea unei noi coaliții de guvernare, relatează Reuters.

Opoziția indiană, formată din peste 20 de partide naționale și regionale, care s-au unit sub alianța electorală cu acronimul INDIA, a depășit cu mult așteptările, reușind să obțină peste 230 de locuri.

Autoritățile electorale din India au organizat peste un milion de secții de vot în întreaga țară.
Autoritățile electorale din India au organizat peste un milion de secții de vot în întreaga țară.

Cunoscute ca „cel mai mare exercițiu democratic din lume” alegerile din India au fost deschise pentru 970 de milioane de alegători, la o populație de 1,4 miliarde.

Șeful autorității electorale indiene, Rajiv Kumar, a declarat că 642 de milioane de alegători și-au exercitat dreptul la vot în India, fapt ce reprezintă un record mondial.

Procesul electoral s-a lăsat cu victime, în statul Utar Padesh, din cauza căldurilor extreme. 33 de agenți electorali și un alegător și-au pierdut viața din cauza insolației în ultima zi de votare, potrivit Le Monde.

Victoria rămâne la limită

În ciuda victoriei mai „chinuite” decât se aștepta, premierul indian Narendra Modi s-a declarat „foarte, foarte fericit astăzi”, spunând că victoria în alegeri aparține lui și partidului său, BJP. El a dat asigurări că partidul său își va respecta promisiunea electorală de a transforma economia Indiei în a treia cea mai mare din lume (acum se află pe locul cinci) și că va continua să își promoveze agenda sa politică.

Partidul premierului Narendra Modi și aliații săi au ratat ținta de 400 de mandate pe care sperau să le obțină în aceste alegeri.
Partidul premierului Narendra Modi și aliații săi au ratat ținta de 400 de mandate pe care sperau să le obțină în aceste alegeri.

Modi a promis că vor continua investițiile în industria de apărare, va fi stimulată crearea de locuri de muncă pentru tineri, creșterea exporturilor și va spori ajutorul pentru fermieri, scrie AP.

„Această țară deschide un nou capitol al marilor decizii. Asta vă garantează Modi”, a spus el, vorbind despre sine la persoana a treia.

Modi este al doilea premier indian care reușește să obțină al treilea mandat, după Jawharlal Nehru, primul lider indian după obținerea independenței față de britanici. Timp de trei decenii, India a fost condusă de guverne de coaliție.

Însă, chiar dacă partidul său a obținut cel mai mare număr de mandate, faptul că va trebui să formeze o coaliție ar putea să-i complice planurile de guvernare.

„BJP ar putea fi acum puternic dependent de bunăvoința aliaților săi, ceea ce îi face pe aceștia să fie actori importanți, de la care ne putem aștepta să își pretindă partea lor, atât în ce privește elaborarea politicilor, cât și formarea guvernului”, susține Milan Vaishnav, director al Programului pentru Asia de Sud de la Carnegie Endowment for International Peace.

Analiștii consultați de BBC susțin că lipsa de strălucire a victoriei lui Modi se datorează creșterii economice inegale, absenței locurilor de muncă, inflației și chiar naționalismului său agresiv, care a țintit în special cetățenii de religie musulmană. Spre exemplu, BJP a pierdut alegerile în circumscripția Ayodha, unde cu câteva luni în urmă, premierul a participat la inaugurarea unui mare templu hinduistic, potrivit Reuters.

Modi a fost felicitat pentru rezultat de puterilor regionale, inclusiv China, în timp ce Casa Albă a lăudat India pentru „procesul său democratic vibrant”.

AP notează însă că în cei 10 ani de când se află la putere, Modi a transformat peisajul politic al Indiei, aducând naționalismul hindus, cândva o ideologie marginală pe scena politică a țării, în centrul atenției, lăsând societatea indiană profund divizată și iritând minoritățile, în special cea musulmană.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG