Linkuri accesibilitate

Peste douăzeci de civili au fost uciși în bombardamentele rusești din estul Ucrainei


Urmările bombardamentelor rusești din Kostiantinivka, care au ucis cel puțin trei civili și au rănit alți opt pe 2 aprilie
Urmările bombardamentelor rusești din Kostiantinivka, care au ucis cel puțin trei civili și au rănit alți opt pe 2 aprilie

Oficialii ucraineni spun că aproximativ 25 de civili au fost uciși și răniți în timp ce Rusia a continuat bombardamentele asupra zonelor populate de civili din estul și sudul țării.

Cel puțin trei civili au fost uciși și opt au fost răniți în bombardamentele rusești asupra orașului Kostiantinivka, un oraș din regiunea ucraineană Donețk, a declarat șeful de stat major prezidențial Andri Iermak pe rețelele de socializare pe 2 aprilie.

„Rușii au efectuat un bombardament masiv asupra orașului Kostiantinivka", a declarat Yermak pe Twitter, adăugând că 16 clădiri de apartamente, opt case private, o grădiniță și o clădire administrativă au fost avariate în urma atacurilor.

Un alt civil a fost ucis și alți doi au fost răniți în bombardamentele rusești din regiunea Herson, a anunțat administrația militară regională într-o declarație din 2 aprilie. „Armata rusă a atacat cartierele rezidențiale din Herson de șase ori. Obuzele au lovit clădiri de apartamente private", se arată în declarație.

Șeful administrației militare regionale din Donețk, Pavlo Kirilenko, a raportat, de asemenea, că cel puțin 10 civili au fost răniți în atacurile rusești din regiune.

„Pe 1 aprilie, rușii au rănit cinci locuitori din regiunea Donețk: trei în Torețk și doi în Bahmut".

Pe 2 aprilie, președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy a declarat în discursul său video nocturn că situația militară din zona Bahmut este „deosebit de fierbinte”.

Serhi Cerevatiâ, un purtător de cuvânt al comandamentului militar de est, a declarat pentru Reuters pe 3 aprilie că forțele rusești erau „foarte departe” de capturarea orașului Bahmut și că luptele au făcut ravagii în jurul clădirii administrației orașului, unde grupul de mercenari Wagner susțin că a ridicat steagul rusesc.

„Bahmut este ucrainean, iar ei nu au capturat nimic și sunt foarte departe de a face acest lucru, ca să spunem așa", a declarat Cerevati.

Între timp, Institutul pentru Studiul Războiului din SUA, citând surse rusești, ucrainene și occidentale, a afirmat în ultima sa actualizare că Moscova a „eșuat” în ofensiva sa de iarnă care avea ca scop cucerirea tuturor regiunilor Donețk și Luhansk până la 31 martie.

Separat, Oleksi Danilov, secretarul Consiliului ucrainean pentru Securitate Națională și Apărare, a schițat într-o postare pe Facebook o serie de măsuri pe care guvernul de la Kiev le-ar putea întreprinde când și dacă țara va prelua controlul asupra Crimeei: demontarea podului care leagă peninsula de Rusia, o lustrație în paralel cu o evaluare a complicității administrației, a oficialităților dar și a populației civile cu forțele de ocupație, extrădarea celor acuzați de crime de război pe teritoriul Crimeei etc.

XS
SM
MD
LG