Linkuri accesibilitate

Petras Auštrevičius: „Dl Dodon va trebui să răspundă la o serie de întrebări foarte dure” (VIDEO)


Petras Auštrevičius la Chișinău în 2016
Petras Auštrevičius la Chișinău în 2016

Un interviu cu raportorul Parlamentului European pentru Moldova, în ajunul vizitei președintelui Dodon la Bruxelles.

Președintele Igor Dodon se va afla săptămâna aceasta la Bruxelles pentru a participa la ședința Comitetului de Asociere UE-R. Moldova. „Dl Dodon va trebui să răspundă la o serie de întrebări foarte dure. Aceste întrebări sunt: cum veți organiza alegerile, în baza cărei legi electorale, ce se întâmplă cu ancheta privind frauda bancară, ce se întâmplă cu invalidarea alegerii dlui Năstase”, declară într-un interviu acordat în exclusivitate Europei Libere europarlamentarul Petras Auštrevičius, raportorul Parlamentului European pentru Moldova.

Link direct

Europa Liberă: Domnule Austrevicius, ați spus la ședința de urgență a Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul European (AFET) pe tema invalidării alegerilor de la Chișinău, că există mari semne de întrebare legate de felul în care a fost luată această decizie.

Petras Auštrevičius: „Înainte de toate, aș vrea să exprim aprecierile mele la adresa AFET care a acceptat propunerea noastră de a include pe agendă, de urgență, această dezbatere, imediat după ce Curtea din Chișinău a luat această decizie de a nu aproba mandatul lui Andrei Năstase.

Vedem în această decizie o legătură imediată cu Acordul de Asociere, căci acesta se bazează pe anumite principii politice, pe respectarea mecanismelor democratice precum statul de drept, codecizii imparțiale etc. Felul în care această decizie a fost luată, ridică semne de întrebare. Dl Andrei Năstase a făcut campanie împotriva corupției, împotriva partidelor aflate la guvernare. Deci ne punem întrebări; de ce tocmai dl Năstase?…”

Petras Auštrevičius: „Dl Dodon va trebui să răspundă la o serie de întrebări foarte dure”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:39 0:00

Europa Liberă: Ați subliniat în timpul dezbaterii din AFET că Moldova a încălcat condiționalitatea. Ca atare, Moldova nu va primi ajutorul financiar de 100 de milioane.

Petras Auštrevičius: „Eu susțin Moldova în efortul său de implementare a Acordului de Asociere. Dar este un drum cu două sensuri. Admitem că anumite obiective au fost atinse, dar în iunie 2017 Comisia, Parlamentul și Consiliul au subliniat cu o singură voce că, pentru acordarea asistenței macrofinanciare, condiționalitatea politică trebuie să fie îndeplinită. Pentru că noi considerăm Acordul de Asociere un document complex, cu rezultate complexe. De aceea, dacă Moldova implementează capitolul despre agricultură din acest document, dar nu face nimic la cel despre drepturile omului, atunci asistența nu va fi acordată.

Regretăm faptul că autoritățile de la Chișinău au ignorat recomandarea Comisiei Veneția cu privire la schimbarea Legii

Avem bănuiala că justiția este influențată politic...

electorale, iar acest lucru rămâne un mare obstacol în calea acordării asistenței macrofinanciare. Ceea ce vedem în Moldova ne pune pe gânduri. Avem bănuiala că justiția este influențată politic. M-am întrebat de ce jurnaliștii nu au fost lăsați să asiste în sala de judecată, de ce a fost anunțată în secret și aproape de miezul nopții. ”

Europa Liberă: Domnule Austrevicius, de fiecare dată când are loc o dezbatere despre Moldova se pronunță foarte des un nume: Plahotniuc. Acestă ședință din AFET nu a făcut excepție. Am auzit păreri potrivit cărora invalidarea alegerilor a avut loc după reîntoarcerea dlui Plahotniuc din Statele Unite. Se încearcă așadar inducerea ideii că Statele Unite l-ar sprijini pe dl Plahotniuc, că ar încuraja, ar fi aliatul acestuia. Ce părere aveți despre o astfel de abordare?

Petras Auštrevičius: „Nu știu dacă dl Trump îl susține pe dl Plahotniuc. Nu cred că există nici o legătură. Dl Plahotniuc este liderul PD, este liderul coaliției de guvernare. Nu prea văd nici o legătură între acțiunile dlui Plahotniuc și administrația de la Washington.

Sigur, dl Plahotniuc ar putea beneficia, ca și alti polticieni din estul Europei, de serviciile de relatii publice ale unor companii americane. Este decizia domniei sale și nu o comentez.

Unii cred că dl Plahotniuc este un manager foarte eficient. Dar ca să eliminăm argumentul sau idei ca cea precum că dl Plahotniuc este susținut de o țară sau alta, trebuie doar să demonstrăm că democrația funcționează în Moldova.”

Europa Liberă: Dl Dodon vine săptămâna aceasta la Bruxelles. Se va întâlni și cu Dvs, din ce înțeleg.

Petras Auštrevičius: „Dl Dodon vine aici pentru ședința Comisiei de Asociere UE-Moldova. Dl Dodon va trebui să răspundă la o serie de întrebări foarte dure. Aceste întrebări sunt: cum veți organiza alegerile, în baza cărei legi electorale, ce se întâmplă cu ancheta privind frauda bancară, ce se întâmplă cu invalidarea alegerii dlui Năstase. Așteptăm cu nerăbdare răspunsurile dlui Dodon la aceste întrebări.”

XS
SM
MD
LG