Linkuri accesibilitate

Administrația Trump mărește numărul vizelor de lucru în Statele Unite


Copii ale Bugetului „America First” al președintelui Trump într-o librărie la Washington
Copii ale Bugetului „America First” al președintelui Trump într-o librărie la Washington

Firmele americane vor putea solicita în curând să aducă pînă la 15 mii de lucratori, în plus față de cota actuală de 66,000 aprobată de Congres.

Administratia Trump mareste numarul vizelor de lucru in Statele Unite. Cum se impaca aceasta decizie cu restrictiile promise de Trump la procesul de imigratie? O relatare de la corespondentului Europei Libere la Washington.

Firmele americane vor putea solicita in curind sa aduca pina la 15 mii de lucratori, in plus fata de cota actuala de 66,000 aprobata de Congres, pentru ocupatii sezoniere, a informat Departamentul pentru Securitate Interna.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:00 0:00
Link direct

Analisti se intreaba cum se incadreaza aceasta decizie in politica administratiei care pune America in prim plan. Anuntul a fost facut chiar in ziua in care Casa Alba a inaugurat saptamina de evenimente sub denumirea „Produs in America”, in care se va pune accent pe crearea de locuri de munca in Statele Unite si investitii in America.

In primavara Congresul a autorizat Departamentul sa adauge pina la 70 de mii de vize, la cota initiala, lasind decizia la latitudinea executivului. Dar Departamentul a ezitat timp indelungat sa o faca.

Decizia administratiei de a autoriza vize temporare de lucru, ilustreaza dificultatea cu care navigheaza administratia Trump, în controversata chestiune a imigratiei.

Cei care se pronunta pentru o politica restrictiva de imigratie, intre care si conservatori, spun ca vizele temporare iau locuri de munca de la americani. Dar membrii in Congress si guvernatori din citeva state, ca si firme economice au argumentat ca fara vize, angajatorii nu pot sa-si asigure personalul de care au nevoie.

Intr-o declaratie comuna, senatorul republican de Iowa, Check Grassley, si cel democrat de Illinois, Dick Durbin, au criticat decizia sustinind ca loveste in interesele lucratorilor americani. In acelasi timp senatorul republican de Carolina de Nord, Thom Tillis s-a aratat incurajat de masura. Anterior acestei decizii, Congresul si Departamentul pentru Securitate Interna s-au acuzat reciproc ca ar fi pus bete-n roate procesului, ceea ce a rezultat in luarea unei decizii atit de tirziu, in plina vara si la numai citeva luni de incheierea anului bugetar.

XS
SM
MD
LG