Linkuri accesibilitate

Pictorii abstracționiști, N.S. Hrușciov și „măgarul” lui Igor Vieru


Caricatură de Igor Vieru, din ziarul „Moldova socialistă”, 1 ianuarie 1963
Caricatură de Igor Vieru, din ziarul „Moldova socialistă”, 1 ianuarie 1963

La 1 Decembrie 1962 N.S. Hrusciov a pășit cu stângul pragul expoziției de pictură din sala de la Manej din Moscova.

Extenuat și iritat după câteva ore de vizionare, când a ajuns în dreptul lucrărilor unor „așa-ziși” pictori abstracționiști a răbufnit.

Ochii săi nu vedeau decât „o mâzgăleală lipsită de sens, conținut și formă”, „o imitare jalnică a artei formaliste decadente a Apusului burghez”. S-a năpustit orbește asupra celor câțiva pictori care îndrăzniseră să sfideze canoanele artei sovietice. I-a înjurat și i-a amenințat. Le-a cerut să se gândească bine de ce poporul le respingea „creația”. Luându-le în batjocură „tablourile”, Hrușciov se întreba „dacă sunt desenate cu mâna omului sau mâzgălite de coada unui măgar”.

După „pogromul” de la Manej, la Kremlin s-a subliniat ca ideologia comunistă trebuia păstrată neîntinata, iar oamenii de artă trebuiau feriți de molima decadenței occidentale. În centrul atenției trebuia pusă educația estetică a tuturor oamenilor muncii.

Caricatură de Filimon Hămuraru, din ziarul „Moldova socialistă”, 1 Ianuarie 1963
Caricatură de Filimon Hămuraru, din ziarul „Moldova socialistă”, 1 Ianuarie 1963

La Chișinău un grup de pictori, între care Mihai Grecu, Aurel David, Leonid Grigorascenco, Gleb Sainciuc, Igor Vieru, Filimon Hămuraru, Alexei Grabco, se treziră invitați la „o masă rotundă” la redacția ziarului „Moldova socialistă”. Publicația Partidului Comunist al Moldovei urmărea să pună la punct un plan de colaborare cu pictorii pentru anul 1963, care bătea la ușă. Întâlnirea s-a încheiat cu un apel „către toți pictorii din Moldova” de a-și da concursul la opera nobilă de făurire a unei arte autentice, „așa cum ne învață partidul și omul muncii”.

Roadele acestui îndemn n-au întârziat să apăra. La 1 Ianuarie 1963 „Moldova socialistă” inaugura o nouă rubrică „Plocoane în imagini”. Două dintre caricaturile inserate tratau tema la zi a pictorilor abstracționiști.

Dacă Filimon Hămuraru nu stătea la dubii, coborând ferm bariera în fața neconformiștilor abstracționiști la trecerea în noul an, Igor Vieru oferă o altă perspectivă. Caricatura sa se inspira direct din expresia lui Hrușciov despre „mâzgăleala” cozii de măgar. Penelul maestrului a adus figura nevinovată a măgarului chiar la intrarea din fața rău-famatelor „tablouri”. Ironia fină a caricaturii era că sub masca măgarului-autor, cu puțină imaginație, se putea ghici ușor ilustra fizionomie chiar a autorului frazei cu pricina.

  • 16x9 Image

    Gheorghe Cojocaru

    Istoric, directorul Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei,  din 1998, comenator politic la radio Europa Liberă. Autorul volumului „Cominternul și originile moldovenismului”(Chișinău, 2009), bazat pe documente inedite despre rădăcinile sovietice ale „moldovenismului”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG