Linkuri accesibilitate

Pirații cibernetici ruși atacă birouri diplomatice din alte țări prin Google Drive și Dropbox


Se pare că e un grup de hackeri ruși despre care se crede că are legături cu serviciile de informații ale armatei ruse.
Se pare că e un grup de hackeri ruși despre care se crede că are legături cu serviciile de informații ale armatei ruse.

Pirații cibernetici ruși care anul trecut au penetrat zeci de agenții guvernamentale americane folosesc acum o nouă metodă implicând Google Drive și Dropbox pentru a ataca birouri diplomatice din alte țări. Cozy Bear, firmă rusă sponsorizată de stat, a trimis viruși digitali utilizând cele două platforme în sistemele cibernetice de la ambasade străine din Brazilia și Portugalia. Până acum nu este clar dacă atacurile respective au reușit.

Constatarea acestor incidente ridică nivelul de îngrijorare cu privire la extinderea activităților piraților cibernetici ruși, în contextul războiului din Ucraina. Este pentru prima dată că cercetători de la Palo Anto detectează țintirea de către Fancy Bear a sistemului Google Drive, care se adaugă la interesul nou al organizației pentru DropBox.

Pirații cibernetici ruși atacă birouri diplomatice din alte țări prin Google Drive și Dropbox
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:55 0:00

Încercările respective au vizat sistemul de depozitare cloud al platformei Google. Interferența s-a realizat cu un document care arată ca programul unei întâlniri cu un ambasador străin. Cei care cădeau în capcană erau redirecționați fie către DropBox sau Google Drive, pentru a descărca fișierul în computerele proprii.

În felul acesta infractorii au încercat să penetreze sisteme lansând de acolo un software nociv [așa-numitul malware]. Țintirea ambasadelor respective între mai și iunie coincide cu încercarea țărilor repective de a diminua dependența de petrolul și gazele din Rusia. Cercetătorii au comunicat informațiile la Google și Dropbox, cele două firme blocând încercările de penetrare.

În octombrie, același grup infracțional rus a încercat să penetreze și alte servicii cloud. Raportul firmei din Palo Alto survine în condițiile în care mai multe guverne occidentale anticipează întețirea activităților de piraterie cibernetică ale Rusiei împotriva celor care susțin Ucraina în război.

XS
SM
MD
LG