Linkuri accesibilitate

Plângeri penale în legătură cu activitatea de recrutare a grupului Wagner în Serbia


A mural honoring the Vagner Group appeared in the center of Belgrade earlier this month. Activists have repainted it several times, only for it to reappear within days.
A mural honoring the Vagner Group appeared in the center of Belgrade earlier this month. Activists have repainted it several times, only for it to reappear within days.

Un avocat din Belgrad și mai multe grupuri anti-război rusești și ucrainene cu sediul în Serbia au depus plângeri penale în legătură cu activitățile pe teritoriul sârbesc ale grupului de mercenari Wagner (Vagner), legat de Kremlin, care a jucat un rol important în invazia Kremlinului în Ucraina.

Atunci când armata regulată a Rusiei a fost contracarată cu succes de o armată ucraineană tot mai motivată, președintele Vladimir Putin a apelat la grupul Wagner, condusă de aliatul său apropiat Evgheni Prigojin, pe care l-a încurajat să se implice tot mai mult, grupul jucând acum un rol important în eforturile Rusiei de a prelua controlul asupra orașului Bahmut din estul Ucrainei.

Prigojin, cunoscut uneori sub numele de „bucătarul lui Putin”, deoarece asigura cateringul pentru cinele lui Putin cu oaspeți străini, ar fi recrutat mii de deținuți din Rusia în ultimele luni, cu promisiunea că vor fi grațiați în schimbul participării lor la războiul din Ucraina.

Plângerile penale au fost depuse la Belgrad la 19 ianuarie împotriva directorului Agenției de Informații de Securitate din Serbia (BIA), Aleksandar Vulin, a ambasadorului rus în Serbia, Aleksandr Boțan-Harcenko, a Centrului umanitar sârbo-rus din Niš și a membrilor organizației de dreapta Narodni Patrole (Patrula Națională).

Plângerile împotriva lui Harcenko, a mai multor persoane anonime de la ambasada rusă și de la centrul umanitar din Niš, precum și a lui Vulin și a mai multor angajați anonimi ai BIA, au fost depuse de avocatul Cedomir Stojkovic, care are biroul la Belgrad. Plângerile împotriva șefului Narodne Patrole, Damjan Knezevic, și a unor membri anonimi ai Narodni Patrole au fost depuse de Stojkovic împreună cu reprezentanți ai grupurilor anti-război care monitorizează ruși, belaruși, ucraineni și sârbi.

În conformitate cu legislația sârbă, este ilegal ca sârbii să participe la conflicte în străinătate.

Problema a căpătat amploare la începutul acestei săptămâni, când președintele Aleksandar Vučić, dând Moscovei o replică aproape fără precedent, a criticat reclamele rusești în limba sârbă în care grupul Wagner făcea apel la voluntari să se alăture efectivelor sale.

Stojkovic a declarat că plângerile penale îi vizează pe cei care încearcă să recruteze sârbi pentru a lupta de partea Rusiei în războiul din Ucraina.

„Harcenko conduce operațiunea, Vulin boicotează activitatea de contrainformații a autorităților sârbe, centrul din Niš este o platformă pro-Rusia; ne confruntăm cu realitatea Wagner”, a scris Stojkovic pe Twitter.

Pe lângă Stojkovic și grupul său civic Oktobar, printre semnatarii plângerilor penale se numără Societatea Democrată Rusă, asociația ucraineană din diaspora Cini Dobro (Fă bine) și organizația umanitară Golub Mira (Porumbelul Păcii).

Membrii Narodne Patrole au pictat o pictură murală în onoarea grupului Wagner la Belgrad în această lună. Activiștii scris graffiti peste ea de mai multe ori, încercând să o acopere.

Knezevic a făcut parte din grupul din Serbia care a vizitat centrul Wagner din Rusia în noiembrie.

„Acționând prin intermediul grupului Wagner de pe teritoriul Serbiei, acel om (Knezevic) și alte persoane, ale căror nume nu le-am publicat, dar care sunt cunoscute de BIA, încurajează, motivează, dau instrucțiuni și ajută cetățenii din Serbia să se alăture armatei ruse în războiul din Ucraina", a declarat Stojkovic.

Centrul PMC Wagner, recent inaugurat în Sankt Petersburg, proiect al companiei militare private Wagner a lui Evgheni Prigojin, 4 noiembrie 2022
Centrul PMC Wagner, recent inaugurat în Sankt Petersburg, proiect al companiei militare private Wagner a lui Evgheni Prigojin, 4 noiembrie 2022

Stojkovic le-a spus jurnaliștilor, după prezentarea acuzațiilor penale, că acestea se referă, de asemenea, la acțiunile misiunii diplomatice ruse „privind mobilizarea cetățenilor sârbi pentru a participa la războiul din Ucraina”.

Stojkovic a declarat că BIA, sub conducerea lui Vulin, nu a reușit să contracareze activitățile de culegere de informații și de recrutare ale Rusiei în Serbia.

„Avem suspiciunea bine întemeiată că Aleksandar Vulin, în calitate de director al BIA, a dat ordine, directive și orientări pentru a permite activitățile grupului Wagner în Serbia și pentru a împiedica activitatea de contrainformații în Serbia”, a declarat Stojkovic.

El a spus că Harcenko și-a folosit poziția diplomatică pentru a facilita recrutarea de cetățeni sârbi pentru a se antrena și a lupta de partea Rusiei în Ucraina.

„Pe site-ul web al Ambasadei Rusiei în Serbia existau instrucțiuni clare despre cum să se alăture armatei ruse, iar furnizarea unor astfel de instrucțiuni este o infracțiune penală în conformitate cu Codul penal al Serbiei", a spus el.

Astfel de instrucțiuni au fost publicate în urmă cu mai mulți ani pe site-ul Ambasadei Rusiei. După ce instrucțiunile au început să se răspândească pe rețelele de socializare, acestea au fost eliminate de pe site-ul ambasadei, dar au rămas în istoricul Google.

RFE/RL a contactat instituțiile și persoanele împotriva cărora au fost depuse acuzații penale, dar acestea nu au fost disponibile deocamdată pentru comentarii.

În cadrul sistemului judiciar din Serbia, o persoană sau o entitate privată poate depune o plângere penală, dar procuratura este cea care decide dacă o va accepta și dacă va depune acuzații oficiale. De asemenea, procuratura poate alege să renunțe la o astfel de plângere.

XS
SM
MD
LG