Linkuri accesibilitate

Podcastul „În esență...” | Ce așteptări are mediul de afaceri de la guvernarea moldoveană 


Mariana Rufa, directoarea Asociației Businessului European (EBA) de la Chișinău și jurnalistul Europei Libere Eugen Urușciuc
Mariana Rufa, directoarea Asociației Businessului European (EBA) de la Chișinău și jurnalistul Europei Libere Eugen Urușciuc

Mediul de afaceri din R. Moldova înțelege cu greu viteza lentă cu care sunt implementate reformele în justiție, a afirmat Mariana Rufa, directoarea Asociației Businessului European (EBA) de la Chișinău, în podcastul Europei Libere „În esență...”  

Mariana Rufa spune că unele asociații de business ar fi avut intenția să ceară autorităților de la Chișinău urgentarea procedurilor de pre-vetting și vetting.

„Noi am vrut să cerem suplimentarea echipelor de evaluare, dar înțelegem că această reformă nu poate să aibă loc rapid”, a afirmat Mariana Rufa.

Ce așteptări are mediul de afaceri de la guvernarea moldoveană
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:32:24 0:00

Directoare EBA a mai spus că, din cauza corupției și a unei justiții corupte, R. Moldova a ratat investiții importante, iar mulți investitori au ales să-și plaseze capitalul în alte țări.

Vorbind despre speranțele puse în noul Guvern, Marina Rufa a spus că businessul nu poate aștepta ani de zile implementarea reformelor în domenii în care deja a investit.

„Pentru business contează ca acele reforme care au fost incluse în planul de activitate al Guvernului să se întâmple. Mai mult, businessul de nenumărate ori a declarat că poate întinde o mână de ajutor autorităților în sensul implementării reformelor”, a menționat directoarea EBA în podcastul „În esență...”

Alte chestiuni abordate în podcast:

  • De ce probleme se ciocnesc cei care vor să facă afaceri în R. Moldova;
  • În ce mod este afectat businessul moldovean de cele două crize majore – pandemia de Covid-19 și războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Cât de mulțumitoare au fost intervențiile și suportul statului? Ce rol a avut suportul extern?
  • Cum se răsfrânge depopularea Moldovei asupra businessului?
  • Afaceri din Moldova care au migrat peste hotare din cauza războiului;
  • Cum vede mediul de afaceri remanierile guvernamentale și ce așteptări are de la noul Guvern?
  • Cât de sensibil este businessul la frământările politice de la Chișinău și cum sunt văzute acțiunile de protest?
  • Eficiența dialogului dintre business și autorități?
  • Cât de mult și-a deschis UE piețele pentru mărfurile și produsele moldovenești și cum situația geopolitică îi face pe oamenii de afaceri să evite piață CSI;
  • Cum se explică faptul că în Moldova dispar mai multe întreprinderi decât se lansează altele noi?
  • Moldovenii și spiritul antreprenorial.

Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în fiecare zi de luni; „Dincolo de Știri”, în fiecare zi de vineri, și „Laboratorul Social” – în fiecare a doua marți, adică o dată la două săptămâni, și podcastul cu informații și analize la zi – „Pe agendă”.

  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG