Linkuri accesibilitate

Podcastul „Reporterii”: În vizită la „Asta-i meseria mea (II)


Ce pot avea în comun un sobar, un paleontolog și o ingineră? Au în comun faptul că își practică meseria bine, cu tragere de inimă și că sunt, alături de alți meseriași, parte din proiectul Europei Libere „Asta-i meseria mea”. Le spunem poveștile într-un nou episod din podcastul „Reporterii”.

După o perioadă petrecută la Chișinău, Iulia Culicenco s-a întors la ea în sat pentru a deschide un atelier de croitorie, în ciuda tendinței generale de migrare a tinerilor de la sat la oraș.

În vârstă de 32 de ani, Iulia se simte „mai liberă” în Chircăieștii Noi, decât în capitală. Spune că atelierul ei, Social Textil, este prietenos cu satul și cu natura: are misiunea să coase haine noi pentru oamenii de la țară, să le repare pe cele vechi ca „vestimentația să fie purtată la maxim și să nu ajungă la groapa de gunoi”, dar și să dea de lucru altor tinere din localitate.

În vizită la „Asta-i meseria mea (II)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:34:07 0:00

Tudor Burac este sobar, iar relația sa cu meseria este reciprocă: nu-l hrănește numai meseria pe el, face și el ceva pentru meserie, pentru felul în care este practicată în R. Moldova. Tudor a creat o asociație a sobarilor, pe care a „integrat-o” în comunitatea sobarilor europeni, a preluat de la ei standarde de calitate și le aplică acasă, pentru a „nu tăia pădurile excesiv”. Construiește sobe prietenoase cu mediul, dar și cu buzunarul proprietarului. Sobele consumă mai puțin și poluează mai puțin, dar dau căldură mai multă.

„Vreau să las o urmă ... în implementarea unor normative, unor practici sănătoase în ceea ce ține de profesia noastră de sobar”, spune Tudor. Dacă datorită lui meseria de sobar poate căpăta o nouă viață în R. Moldova, lucrurile sunt mai incerte în cazul altei meserii – cea de paleontolog.

Tudor Obadă este singurul paleontolog moldovean. În vârstă de 61 de ani, el și-a consacrat viața căutării de urme lăsate de cei care au trăit cu milioane de ani înaintea noastră, iar de multe ori le și găsește. Este și cel care a descoperit un mamut, bine, doar scheletul, pe fundul lacului din Valea Morilor, din capitală. Are în grijă o „colecție extraordinară” de alte fosile colectate în cele aproximativ 10.000 de situri arheologice existente pe teritoriul R. Moldova. Să devii paleontolog este greu– trebuie să dedici ani lungi de viață unui studiu aprofundat, fără garanția unui salariu decent, sau mai bine zis cu perspectiva aproape certă a unui salariu mic. Așa încât, la fel ca foștii posesori ai „mostrelor” sale, meseria lui Tudor este pe cale de dispariție în R. Moldova.

Poveștile celor trei - Iulia Culicenco, Tudor Burac și Tudor Obadă - au fost spuse așadar pe video în serialul „Aste-i meseria mea”. Le re-spunem pe viu grai, împreună cu Victor Maxian și Diana Vlas în „Reporterii”.

Cu un episod nou în fiecare luni, așadar, „Reporterii” este un podcast în care relatăm pentru ascultătorii noștri - cei care ne ascultă în mașină, în căști în transportul public sau acasă, înainte de culcare – la ce proiecte lucrează reporterii Europei Libere pentru site-ul nostru, pentru paginile noastre de Facebook și Instagram, pentru canalul de YouTube.

Vă puteți abona la podcast pe platformele Apple Podcast, Google Podcast, pe YouTube, iar ascultătorii din străinătate îl pot găsi și pe Spotify. Audiție plăcută!

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG