Linkuri accesibilitate

Podcastul „Reporterii”: Cum au fost absorbite două universități faimoase ale Republicii Moldova


Jurnaliștii Europei Libere Liuba Maxim și Alexandru Eftode
Jurnaliștii Europei Libere Liuba Maxim și Alexandru Eftode

Se apropie de final un an de studii fără două universități faimoase ale R. Moldova, Universitatea Agrară și Universitatea de Stat din Tiraspol, care au fost absorbite în cadrul unei reforme cauzate de împuținarea studenților. Cum a decurs reforma?

Difuzăm în reluare un episod actualizat din „Reporterii”, produs în luna ianuarie, atunci când cele două universități și-au încetat oficial existența, episodul a fost împrospătat cu noutăți de la instituțiile care au „absorbit” ce a mai rămas din ele.

Cum au fost absorbite două universități faimoase ale Republicii Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:30:51 0:00

Universitatea Agrară, un simbol puternic într-o țară despre care ne-am obișnuit să spunem că este agrară, a fost absorbită de Universitatea Tehnică. Universitatea din Tiraspol – și ea un simbol, pentru că s-a refugiat la Chișinău de la Tiraspol din cauza războiului de pe Nistru – a fost absorbită de Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”.

Jurnalista Europei Libere specializată în educație, Liuba Maxim, a fost din nouă în vizită la campusul fostei Universități Agrare, unde studenții reînmatriculați între timp la Universitatea Tehnică plantau primii arbori ai unei livezi ... „exotice”, în ceea ce urmează a se transforma într-un „agro-hub”.

Schimbarea climei a făcut deja ca soiuri tropicale ca kiwi și curmalele să se adapteze și în R. Moldova, iar viitorul agro-hub, adică un laborator de inovații în agricultură, trebuie să ajute agricultura moldoveană să se adapteze și ea.

Agro-hub la UTM: Livezi de kiwi și kaki în campusul universitar
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:11 0:00

Inovațiile și modernizarea sunt și priorități ale Universității Pedagogice „Ion Creangă”, unde absorbirea Universității de Stat din Tiraspol este văzută ca o șansă pentru acces la noi granturi.

De ce a fost nevoie de această reformă universitară, începută în vara lui 2022? Împuținarea studenților a fost o cauză majoră, dar scopul guvernului a fost și să oprească risipa de bani prin sistemul public de învățământ superior: închizând unele universități faci economii, din care poți finanța mai bine altele și spori calitatea studiilor.

Cu un episod nou în fiecare luni, „Reporterii” este un podcast în care relatăm pentru ascultătorii noștri - cei care ne ascultă în mașină, în căști în transportul public sau acasă, înainte de culcare – la ce proiecte lucrează reporterii Europei Libere pentru site-ul nostru, pentru paginile noastre de Facebook și Instagram, pentru canalul de YouTube.

Vă puteți abona la podcast pe platformele Apple Podcast, Google Podcast, pe YouTube, iar ascultătorii din străinătate îl pot găsi și pe Spotify. Audiție plăcută!

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG