Linkuri accesibilitate

Podcastul Reporterii | Despre Orban, Le Pen și extindere


UE are Ungaria la președinția sa rotativă, de astăzi, 1 iulie, dar și-a luat la sfârșit de iunie toate deciziile majore ca să nu depindă în următoarea jumătate de Budapesta. În noul episod din Reporterii, discutăm despre cât de favorabile sunt aceste decizii extinderii cu Ucraina și R. Moldova.

Despre Orban, Le Pen și extindere
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:30:00 0:00

Două sunt aceste decizii ale UE cu implicații pentru extindere, la care ne oprim în acest episod împreună cu Mircea Țicudean, editorul de politică externă al Europei Libere Moldova.

Prima – este cea despre începerea oficială a negocierilor de aderare cu Ucraina și R. Moldova, care a avut loc la conferințe interguvernamentale pe 25 iunie.

Toată lumea pare de acord că startul simbolic nu va fi urmat cel mai probabil în acest an de deschiderea vreunui capitol de negociere (R. Moldova ar vrea să înceapă cu justiția, de exemplu). Chiar dacă s-ar face abstracție de Ungaria naționalistului Viktor Orban, care nu vrea ca Ucraina să fie primită în UE (o poziție care lovește numai indirect R. Moldova aflată în tandem cu Ucraina), până la deschiderea capitolelor concrete de negociere mai trebuie efectuat un minuțios și îndelungat proces tehnic, de „screening”, care să scoată la iveală toate asemănările și deosebirile actuale între legislația țărilor candidate și cea a UE.

A doua decizie recentă a UE cu implicații pentru extindere și la care ne oprim în acest episod - pe 28 iunie, liderii europeni au căzut de acord cine va conduce principalele instituții ale UE în următorii ani, ca urmare a alegerilor europarlamentare de la începutul lunii.

În timp ce două „avocate” ale extinderii cu Ucraina și R. Moldova, Ursula von der Leyen și Roberta Metsola, vor rămâne la șefia Comisiei Europene și respectiv a Parlamentului European, funcția de reprezentantă pentru politica externă și de securitate a UE a revenit cuiva care sprijină obiectivul și mai mult, anume prim-ministra estoniană Kaja Kallas.

Cine vor fi comisarii europeni, inclusiv cel pentru extindere, se mai negociază, dar nu sunt așteptate surprize nici aici, nici în ceea ce privește votul din noul Parlament European pentru confirmarea celor nominalizați pentru toate aceste funcții.

În fine, pentru un fost premier portughez ca António Costa, cel care va prelua funcția de președinte al Consiliului European, extinderea spre est n-ar fi în mod normal o prioritate, dar el sprijină extinderea, precedată de o reformă a UE, iar fișa sa de post îi cere în primul rând să asigure consensul între liderii țărilor membre.

Discuția din Reporterii a fost înregistrată pe 28 iunie, adică înainte de a ști rezultatele primului tur al alegerilor parlamentare din Franța, care a avut loc la 30 iunie, dar ne oprim și la implicațiile rezultatelor probabile pentru extindere a unei victorii a extremiștilor lui Marine Le Pen în această membră cheie a UE.

Cu un episod nou în fiecare luni, „Reporterii” este un podcast în care relatăm pentru ascultătorii noștri - cei care ne ascultă în mașină, în căști în transportul public sau acasă, înainte de culcare – la ce proiecte lucrează reporterii Europei Libere pentru site-ul nostru, pentru paginile noastre de Facebook și Instagram, pentru canalul de YouTube. Vă puteți abona la podcast pe platformele Apple Podcast, pe YouTube, iar ascultătorii din străinătate îl pot găsi și pe Spotify.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG