Linkuri accesibilitate

Podcastul „Reporterii”: În vizită la „Să fie lumină”


Cum putem produce energie la noi acasă și reduce confortabil consumul, dar și pierderile? În ultima jumătate de an, Paula Erizanu a căutat și găsit răspunsurile, prezentându-le în serialul de reportaje video „Să fie lumină”. Le povestim și prin viu grai într-un nou episod din „Reporterii”.

Sursele de energie alternative devin tot mai populare în Republica Moldova din cauza încălzirii globale și a schimbării climei în rezultatul poluării.

În vizită la „Să fie lumină”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:37:23 0:00

Dar în cazul R. Moldova îmbinarea „surse de energie alternative” a căpătat sensul de orice fel de surse ne-ruse, nu numai surse de energie curată, verde și nepoluantă. De exemplu, păcura folosită de sistemul centralizat de încălzire într-un oraș ca Chișinăul poluează mai tare ca gazele, dar este o sursă alternativă gazelor rusești.

Așa încât, în cadrul proiectului „Să fie lumină”, autoarea lui a explorat toate alternativele: de la panourile fotovoltaice utile inclusiv în zone retrase, fără acces la rețeaua electrică (vezi reportajul de la o stână din raionul Călărași), la colectoarele solare mult mai ieftine, dar și mai autonome, permițând o desconcentrare și mai mare a producției, ca cele folosite de familia Mocan din Tudora pentru găzduirea refugiaților ucraineni, până la „iarba elefantului”, o plantă asiatică folosită de întreprinderea Termoelectrica.

Cum să ai apă caldă fără gaz sau electricitate 
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:15 0:00

„Să fie lumină!” este parte a un proiect mai mare, având alte două segmente tematice: în următoarele luni, alți reporteri ai Europei Libere, dar și ai unor instituții partenere, „Moldova.org” și „Rise Moldova”, vor explora alte două teme:

  • cum învață R. Moldova, de la grădiniță la universitate;
  • pe ce cheltuie banii politicienii înainte de locale.

Este, așadar, prima vizită a proiectului „Să fie lumină” la podcastul „Reporterii”, dar nu ultima.

Cu un episod nou în fiecare luni, „Reporterii” este un podcast în care povestim prin viu grai pentru ascultătorii noștri - cei care ne ascultă în mașină, în căști în transportul public sau acasă, înainte de culcare – la ce proiecte lucrează reporterii Europei Libere pentru site-ul nostru, pentru paginile noastre de Facebook și Instagram, pentru canalul de YouTube.

Vă puteți abona la podcast pe platformele Apple Podcast, Google Podcast, pe YouTube, iar ascultătorii din străinătate îl pot găsi și pe Spotify. Audiție plăcută!

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG