Linkuri accesibilitate

Podul aerian Tel Aviv-Chișinău intră în pauză. Întoarcerea începe luni


Circa 20 de avioane din Tel-Aviv, cu mii de evrei hasidici care se îndreaptă spre Uman, Ucraina, au aterizat la Chișinău pe 12 septembrie. Majoritatea au plecat în Ucraina direct de la aeroport.

Cu aproape alte 20 de noi curse aeriene Tel Aviv-Chișinău s-a apropiat joi de sfârșit partea aeriană a tranzitului pelerinilor evrei spre un loc sfânt pentru ei, în Ucraina, unde vor sărbători anul nou evreiesc. Urmează, de luni, întoarcerea.

De la începutul săptămânii, zeci de avioane au adus din Israel în capitala Moldovei mii de credincioși care și-au continuat drumul spre Uman cu autobuze sau taxiuri.

Pelerinii cred că vor avea un an bun dacă la începutul lui, marcat de evrei prin sărbătoarea Rosh Hashanah, se roagă la mormântul rabinului Nachman din Breslau, decedat în 1810.

Rosh Hashanah începe anul acesta vineri, 15 septembrie, la apusul soarelui, și se încheie în seara zilei de duminică, 17 septembrie.

Începând de luni, 18 septembrie, zeci de curse operate de companii aeriene israeliene vor începe să-i ducă pe pelerini de la Chișinău spre Tel Aviv.

„Pelerinaj” al evreilor hasidici pe Aeroportul din Chișinău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:08 0:00

Autoritățile moldovene nu au semnalat probleme în cursul primei faze a tranzitului pelerinilor evrei, spre Ucraina.

Joi la prânz, autoritățile ucrainene spuneau că sosiseră la Uman, oraș aflat la 200 km sud de Kiev, aproximativ 22.000 de pelerini, iar situația este „stabilă și sub control”.

Pe fondul războiului declanșat de ruși, soldat chiar la Uman cu 20 victime într-un bombardament asupra unui bloc de locuințe în aprilie, ucrainenii au instalat acum în oraș 24 de adăposturi anti-aeriene mobile, din beton.

Guvernele israelian și ucrainean i-au îndemnat pe evrei să nu meargă la Uman, date fiind riscurile de securitate, atrăgând atenția mai ales că într-un oraș așa de mic nu există suficiente adăposturi anti-aeriene pentru zeci de mii de vizitatori.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG