Linkuri accesibilitate

Polemică în Germania în jurul premiilor muzicale ECHO


Numeroși laureați ai premiilor muzicale germane ale anului au anunțat că le înapoiază în semn de protest față de premierea a doi rapperi promotori de texte cu iz antisemit.

Premiile muzicale cele mai cunoscute din Germania, ECHO, acordate într-o ceremonie specială la 12 aprilie, sînt de cinci zile în centrul unei ample polemici, reflectată de întreaga presă germană, atît tipărită, pe Internet, cît și la posturile de radio și televiziune. Motivul îl constituie acordarea Premiului pentru cel mai bun artist la categoria hip hop, unor cîntăreți rapperi – Kollegah și Farid Bang – pentru albumul lor intitulat (în traducere) «Tânăr, brutal și băiat drăguț 3», care s-a vîndut în peste 200 de mii de exemplare. Numărul de exemplare este unul din criteriile de bază ale acordării acestor premii mult rîvnite, dar nu singurul. Albumul celor doi rapperi era deja cunoscut ca îndoielnic, grație unuia din cîntecele sale, «0815», în care ei se compară cu deportații din lagărul nazist de exterminare de la Auschwitz și care conține un îndemn de genul „Faceți un alt Holocaust, veniți cu Molotov-uri”.

Laureații premiilor ECHO din Germania protestează
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:18 0:00

Încă înainte de acordarea premiilor, Comitetul Internațional Auschwitz protestase într-o declarație calificînd prezența celor doi rapperi la ceremonie drept „o palmă dată supraviețuitorilor Holocaustului”. Organizatorii nu au găsit de cuvință să ia atitudine, iar ceremonia Premiilor ECHO, desfășurată chiar în Ziua Shoah-ului, a omagiilor aduse milioanelor de victime evreiești ale nazismului, a determinat luări de poziții nete începînd cu autoritățile de stat germane.

Heiko Maas
Heiko Maas

Heiko Maas, ministrul de externe al Germaniei, a comentat imediat spunînd că „provocările antisemite... sînt de-a dreptul respingătoare”. Președintele Consiliului central al evreilor din Germania declara cu aceeași ocazie: „Faptul că responsabilii industriei muzicale acordă cauțiune unor asemenea texte, sub pretextul artei și al libertății de expresie, este scandalos”. Ronald Lauder, președintele Congresului mondial evreiesc, puncta și el, declarînd unui cotidian de la Berlin că „în Germania s-a ajuns să se acorde acum recompense atunci cînd femeile sînt disprețuite, cînd se exaltă violența și cînd sînt luate în derîdere victimele de la Auschwitz.”

Cei doi rapperi premiați s-au apărat spunînd că nu ar fi avut nici o intenție antisemită, iar unul din ei, Kollegah, a propus să acorde bilete gratuite „pe viață” la concertele lor fanilor de confesiune evreiască.

Departe de o calmare a spiritelor, dezbaterea publică a luat proporții în ultimele două zile, marcată, pe de o parte de înapoierea premiilor căpătate de o serie întreagă de artiști foarte cunoscuți, iar pe de alta de pasul înapoi făcut de organizatorii și finanțatorii premiilor ECHO.

Marius Müller-Westernhagen, fotogrfiat la Berlinale în 2010
Marius Müller-Westernhagen, fotogrfiat la Berlinale în 2010

Reacția cea mai notabilă și repercutată larg în presă a venit de la un popular cîntăreț de muzică rock și actor, Marius Müller-Westernhagen, în vîrstă de 69 de ani, care și-a anunțat intenția de a returna toate cele opt premii ECHO pe care le-a primit de-alungul anilor, ultimul în 2017 pentru activitatea sa de o viață. În opinia lui Westernhagen „Glorificarea succesului și a popularității cu orice preț demotivează creația și aspirațiile artistice cu respirație. S-a ajuns la un nou nivel al brutalității.” „Eu nu cred că rapperii premiați cu ECHO sînt antisemiți; sînt doar în mod înspăimîntător de ignoranți”. Dar, a spus Westernhagen, „o industrie care nu numai că tolerează oameni cu poziții rasiste, sexiste și glorificatoare, fără să țină seamă de morală și criterii etice, le acordă contracte și chiar îi premiază, este una barbară și coruptă”.

Dirijorii de muzică clasică Enoch zu Gutenberg și Andreas

Reiner au spus într-o scrisoare deschisă: „După ce un astfel de premiu a fost acordat în 2018 autorilor unor texte pejorative antisemite, dezgustătoare, și a fost înmînat de Consiliul etic al asociației noastre fără ezitare, ar fi o rușine să mai continuăm să ținem în mîini acest premiu”. O poziție asemănătoare au luat, dintre laureații ultimilor premii ECHO, și un cunoscut tînăr pianist de origine rusă, Igor Lewitt, și cvartetul Notos.

Președintele Consiliului Cultural German, Christian Höppner, a anunțat că se retrage din Comitetul de Consilieri ai Premiului Muzical, calificînd premierea celor doi rapperi drept „un pas greșit de necrezut, complet iresponsabil, din partea juriului ECHO și, în același timp, o expresie a situației actuale din societatea noastră”.

Florian Druck, președintele Asociației federale a Industriei Muzicii, și-a cerut scuze în acest context de la toți cei „ale căror sentimente au fost violate”. „În calitatea noastră de comitet, am judecat greșit și acordat un loc greșit libertății artistice. Ce s-a petrecut nu mai poate fi șters, dar putem, totuși, să prevenim ca asemenea greșeli să se mai facă în viitor”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG