Linkuri accesibilitate

Poliția a sechestrat „Cuvântul”


(Foto arhivă)
(Foto arhivă)

Mai multe ONG-uri de media au condamnat incidentul, iar premierul Pavel Filip a cerut Ministerului de Interne să declanșeze o anchetă internă.

Redactorul șef al publicației Cuvântul de la Rezina, Tudor Iașcenco, a anunțat că tot tirajul de vineri al ziarului a fost sechestrat, joi, de poliția din Rezina. Un angajat al tipografiei transporta cu automobilul propriu tirajul ziarului, 3800 de exemplare, la Centrul Poștal Rezina, prin intermediul căruia ediția ar fi urmat să fie distribuită vineri dimineața către abonați.

Mai multe ONG-uri de media au condamnat ca fiind abuzivă și specifică regimurilor totalitare practica sechestrării tirajelor unor ziare.

Iar în seara zilei, premierul Pavel Filip a cerut conducerii Ministerului de Interne să declanșeze de urgență o anchetă internă în legătură cu acest caz. „În cazul în care se va constata că au existat abateri din partea polițiștilor, aceștia să fie sancționați în conformitate cu legea”, se mai spune într-un comunicat difuzat de Guvern. Comunicatul a fost emis după ce Premierul Pavel Filip a participat la recepția oferită de UE cu ocazia Zilei Europei.

Solicitat de noi, Tudor Iașcenco, a precizat că mașina a fost transportată la Poliție, iar tirajul ziarului sigilat, pe motiv că șoferul nu ar fi avut foaie de parcurs.

Turdor Iașcenco
Turdor Iașcenco

Tudor Iașcenco: „El era cu mașina privată, mașina lui personală, nu trebuia să aibă nicio foaie de parcurs. Plus că foaia de parcurs vizează șoferul de fapt, nu marfa. Am vorbit cu inspectorul-șef al poliției și el mi-a spus că el îndeplinește legea, nu are ce vorbi, ne-om vedea la poliție. Eu i-am spus că joi, vineri și sâmbătă eu sunt la Chişinău, este adunarea generală a Asociației Presei Independente și voi fi numai duminică. „Înseamnă că ne-om întâlni luni”, mi-a spus el.

Ziarul e sechestrat și el ne spune că motivul este că ziarul nu are act de proveniență.”

Europa Liberă: Dvs. de câți ani faceți ziarul?

Tudor Iașcenco: „De 50 de ani.”

Europa Liberă: Și până acum vi s-a cerut vreodată vreun act de proveniență?

Tudor Iașcenco: „Da nu există asemenea prostii. Noi dăm o dată în lună pe patru numere factură de expediție poștei, dar la trei numere scriem bon de livrare. Noi ziarul în vânzare nu-l dăm, se distribuie doar conform abonamentelor.”

Europa Liberă: Și asta înseamnă că ziarul Dvs. vineri nu va ajunge la cel puțin trei mii și ceva de abonați?

Tudor Iașcenco: „La 3800. Tot ce e posibil că nu va ajunge. Pentru că dacă nu ajunge acum seara centrele de postă nu vor reuși să-l distribuie pentru satele din raionul Rezina și raionul Șoldănești și poate să ajungă numai săptămâna viitoare. Asemenea lucruri în 50 de ani de activitate eu nu am întâlnit.”

Europa Liberă: Cum vă explicați Dvs. cele întâmplate?

Tudor Iașcenco: „Eu pot explica numai într-un fel – din septembrie până acum noi am publicat vreo trei investigații jurnalistice despre afacerile dubioase ale conducerii raionului, inclusiv ale președintei. Niște cititori au trimis materiale la Procuratura generală aceste materiale ca să vadă reacția Procuraturii. Aici este vorba despre zeci de milioane utilizate neconform cu legea. S-a răspuns că nu există temei pentru a intenta dosar penal de la Procuratura din Rezina. Săptămâna trecută deja noi, redacția, am trimis încă o dată materiale investigației, cu taote probele și documentele la Procuratura generală, cerând totuși să se ia o atitudine sau să ni se explice de ce nu reacționează procuratura pe aceste cazuri. Și eu consider că aceasta este reacția.”

Europa Liberă: Dar cum rămâne cu libertatea presei, dle Iașcenko, și cu faptul că guvernarea actuală se declară democratică?

Tudor Iașcenco: „Asta e libertatea presei celor care ne conduc. Presa lor are libertatea să facă ce o vrea. Iar noi cei care suntem obligați și osândiți să apărăm oamenii, să apărăm banul public, să apărăm interesele cititorilor noștri, noi nu avem nicio protecție de nicăieri. Adică noi trebuie să luptăm cu poliția, cu procuratura și cu autoritățile de toate nivelele.”

Portalul Anticorupție scrie că echipa ziarului ”Cuvântul” a realizat mai multe anchete, unele în colaborare cu Centrul de Investigații Jurnalistice, despre scheme de corupție și gestionare frauduloasă a banilor publici de către administrația raionului Rezina. La solicitarea portalului, Inspectoratul de Poliție Rezina a refuzat să ofere informații cu privire la reținerea automobilului și tirajului ziarului „Cuvântul”.

Mai multe ONG-uri de media au cerut astăzi printr-o declarație publică ridicarea de urgență a sechestrului asupra tirajului ziarului și pedepsirea celor vinovați.

„Calificăm acest incident ca un abuz grav din partea poliţiei, se spune în declarația ONG-urilor, şi o încercare de intimidare a jurnaliştilor acestui săptămânal independent care au publicat în ultima perioadă mai multe investigaţii despre averile şi interesele personale ale conducerii raionului şi în special ale doamnei Eleonora Graur, preşedinta raionului Rezina şi vicepreşedinta Partidului Democrat. Sechestrarea tirajelor unor publicaţii este o practică a regimurilor totalitare, reprezentând un derapaj antidemocratic şi un atac grav asupra libertăţii de exprimare”, conchide declarația. Aceasta cere factorilor de decizie să pornească o anchetă de serviciu privind cauzele reale ale producerii acestui incident şi posibilele implicaţii politice ale acestuia

Previous Next

XS
SM
MD
LG