Linkuri accesibilitate

Poliția italiană l-a arestat în Sicilia pe cel mai căutat șef al Mafiei


O captură video care îl arată pe Matteo Messina Denaro, cel mai căutat șef al mafiei din Italia, după arestare. Fotografie obținută de Reuters pe 16 ianuarie 2023
O captură video care îl arată pe Matteo Messina Denaro, cel mai căutat șef al mafiei din Italia, după arestare. Fotografie obținută de Reuters pe 16 ianuarie 2023

Poliția italiană antimafia l-a prins luni pe nașul sicilian Matteo Messina Denaro, punând capăt unei vânători de 30 de ani a celui mai căutat fugar din Italia.

Messina Denaro, în vârstă de 60 de ani, este o figură de frunte în Cosa Nostra, una din organizațiile mafiote siciliene descrise în filmele din seria „Nașul”. Mafiotul a fost prins „într-o unitate sanitară din Palermo, unde se dusese pentru tratament terapeutic”, a declarat comandantul operațiunilor speciale Pasquale Angelosanto, într-o declarație publicată de poliție.

Denaro se afla în clinică de un an, urmând un tratament periodic pentru cancer de colon sub un nume fals, și nu s-a opus arestării, a precizat agenția de presă ANSA.

Expertul în criminologie Anna Sergi de la Universitatea din Essex a declarat că Messina Denaro era „ultimul, cel mai rezistent, cel mai pur mafiot sicilian rămas".

„Secretele pe care se spune că le-ar păstra alimentează conspirațiile în jurul acordurilor dintre mafie și stat în anii 1990”, a declarat ea pentru France Presse „El este esența marii puteri istorice a Cosa Nostra”.

„Extrem de periculos”

Prim-ministrul Giorgia Meloni a declarat că Messina Denaro a fost „cel mai important” șef al mafiei, iar arestarea sa în Sicilia natală este o „mare victorie” a statului în războiul împotriva crimei organizate.

O fotografie publicată de poliție îl arată pe Messina Denaro pe bancheta din spate a unui vehicul, purtând o pălărie crem, ochelari de soare și un cojoc maro de oaie. Singura fotografie cunoscută cu el până la aceasta data de la începutul anilor 1990. Denaro este dat în urmărire generală din 1993.

El a fost arestat la o zi după ce s-au împlinit 30 de ani de la arestarea lui Salvatore „Bestia” Riina, șeful Cosa Nostra care a murit în 2017. La vreme capturării sale, Riina era numărul unu pe lista celor mai căutate persoane din Italia, fiind acuzat de asociere cu mafia, crime multiple și utilizarea de explozibili.

Giovanni Falcone și Paolo Borsellino, judecători anti-Mafia, amândoi asasinați în 1992
Giovanni Falcone și Paolo Borsellino, judecători anti-Mafia, amândoi asasinați în 1992

Messina Denaro este suspectat că s-a aflat în spatele atentatelor cu bombă din 1993 de la Roma, Milano și Florența, soldate cu 10 morți, la doar câteva luni după ce Cosa Nostra i-a ucis pe judecătorii anti-Mafia Giovanni Falcone și Paolo Borsellino în atacuri similare.

Arestarea „unui fugar extrem de periculos” este „o zi extraordinară pentru stat”, a declarat ministrul de interne, Matteo Piantedosi.

În 2015, poliția a descoperit că Messina Denaro comunica cu cei mai apropiați colaboratori ai săi prin intermediul sistemului pizzini, ascunzând bilețele de hârtie sub o piatră la o fermă din Sicilia.

Anchetatorii au petrecut zeci de ani verificând și monitorizând casele și afacerile aliaților cunoscuți ai șefului de pe insulă. Ei au căutat în special ascunzători în grote, peșteri sau chiar buncăre în interiorul clădirilor, unde ar putea fi ascuns cel poreclit „Diabolik”.

XS
SM
MD
LG