Linkuri accesibilitate

Poliția din Serbia i-a împrăștiat cu gaze lacrimogene pe protestatarii opoziției


Susținători ai alianței de opoziție „Serbia împotriva violenței” protestează în fața primăriei din Belgrad, Serbia, 24 decembrie 2023 (foto Marko Djurica/Reuters)
Susținători ai alianței de opoziție „Serbia împotriva violenței” protestează în fața primăriei din Belgrad, Serbia, 24 decembrie 2023 (foto Marko Djurica/Reuters)

Poliția antirevoltă din Serbia a lansat duminică gaze lacrimogene pentru a împiedica sutele de susținători ai opoziției să intre în clădirea consiliului orașului capitalei.

Manifestanții protestau față de marile nereguli din timpul alegerilor generale de la finalul săptămânii trecute înregistrate de observatorii electorali.

Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a afirmat că protestul este o încercare de a răsturna guvernul orchestrată din străinătate. El a spus că peste 35 de persoane au fost arestate și că mulți urmează să fie condamnați la închisoare.

„A fost o tentativă de preluare violentă a instituțiilor statului din Republica Serbia”, a declarat Vučić pentru un post de televiziune pro-guvernamental.

„Aceasta nu este o revoluție”

Autoritățile au negat fraudarea votului și au decis că alegerile pentru parlament și consiliile locale au fost corecte corecte. Vučić a spus duminică că afirmațiile privind neregulile la vot sunt „minciuni” flagrante promovate de opoziția politică.

El a sugerat că tulburările au fost instigate din străinătate, dar nu a oferit nicio dovadă pentru susținerea acestei afirmații. În timpul protestului din fața primăriei din Belgrad, Vučić i-a numit pe manifestanți „bătuși” care nu vor reuși să destabilizeze statul: „Aceasta nu este o revoluție”.

„Nu vor reuși”, a mai spus Vučić în presa de stat. „Facem tot posibilul să reacționăm calm și nonviolent pentru a nu răni manifestanții” veniți la eveniment pentru a protesta pașnic.

„Nu ne lăsăm prostiți” | Proteste după alegeri, la Belgrad
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:51 0:00

Poliția s-a baricadat, mai întâi, în clădirea primăriei, trăgând cu gaze lacrimogene, în timp ce sute de protestatari din opoziție au spart ferestrele de la intrare. Ulterior, polițiștii au evacuat mulțimea din centrul orașului și au făcut mai multe arestări.

Protestatarii strigau „Deschideți ușa” și „Hoții”, aruncând cu ouă și pietre în clădire. Unii scandau „Vučić este Putin”, comparându-l pe președintele sârb cu cel al Rusiei.

Nebojsa Zelenovic, unul dintre liderii alianței de opoziție „Serbia împotriva violenței”, a declarat că ofițerii de poliție au invadat tot centrul orașului Belgrad, inclusiv acoperișurile clădirilor. În zonă se află parlamentul național, sediul președinției și cel al administrației orașului.

Deocamdată nu s-au înregistrat răniți.

Incidentele la protest în fața Primăriei Belgradului, 24 decembrie 2023 (FOTO Dragan Kostić RFE/RL)
Incidentele la protest în fața Primăriei Belgradului, 24 decembrie 2023 (FOTO Dragan Kostić RFE/RL)

Alegeri controversate

Conform rezultatelor oficiale ale alegerilor din 17 decembrie, Partidul Progresist Sârb al lui Vučić a câștigat atât în scrutinul parlamentar, cât și în cel al orașului Belgrad. „Serbia împotriva violenței”, principalul adversar al partidului aflat la putere, a declarat că rezultatele voturilor au fost falsificate, în special la alegerile pentru consiliul municipal al capitalei țării, Belgrad.

„Ne vom continua lupta”, a spus Zelenovic.

Echipa de observatori electorali formată din reprezentanți ai organelor internaționale de monitorizare și apărare a drepturilor a înregistrat nereguli multiple, inclusiv cazuri de voturi cumpărate sau falsificate și turism electoral.

Observatorii au remarcat, de asemenea, condițiile dezechilibrate în care s-a desfășurat campania electorală a candidaților opoziției din cauza părtinirii presei, în mare măsură pro-guvernamentală, a abuzului de resurse publice în favoarea partidului la putere și a ajutorului președintelui care a condus practic campania electorală a Partidului Progresist Sârb.

Rezultatul votului a provocat tensiuni politice în Serbia, care ar vrea să păstreze legături strânse cu Rusia, dar și să adere la Uniunea Europeană. „Serbia împotriva violenței” a anunțat într-o scrisoare trimisă joi instituțiilor UE, oficialilor și națiunilor membre că nu va recunoaște rezultatul alegerilor. Alianța a cerut UE să facă același lucru și să inițieze o anchetă.

XS
SM
MD
LG