Linkuri accesibilitate

Politică și coronavirus: care sunt prioritățile lui Joe Biden?


Președintele Joe Biden și vicepreședinta Kamala Harris

Coronavirus a făcut până acum în America peste 420 de mii de victime, una dintre cele mai ridicate cifre, ca procent din populație, din lume.

Este o situație în flagrantă contradicție cu ceea ce americanii și lumea, în general, cred despre capacitatea științifică și financiară a Statelor Unite.

Politică și coronavirus: care sunt prioritățile lui Joe Biden?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:48 0:00
Link direct

Este evident că cercetătorii de aici sunt capabili să revoluționeze știința, dar pare la fel de adevărat că sistemul pe ansamblu – fie cel politic sau administrativ, sau ambele – nu dau rezultate pe măsură. Una dintre explicații este că această criză majoră – umană și economică – deși a fost comparată cu un război, nu a fost tratată că un război, din perspectiva mobilizării.

Partidele politice s-au referit la criză, dar nu au considerat-o suficient de gravă pentru a-și subordona interesele politice și disputele, nevoii de a o rezolva. Firește că administrația Trump a jucat un rol, fostul președinte netratând pandemia cu seriozitate și respectul pentru adevăr pe care le justifică. Dar chiar și acum, după ce Trump s-a retras în Florida, politicienii au atenția divizată între tot felul de priorități, multe dintre ele minore prin comparație și oportuniste. Președintele Biden încearcă să schimbe această situație, știind foarte depinde că de depășirea acestei crize va depinde manieră în care istoria ii va judecă administrația. În acest context se înscrie noul program de redresare de 1,9 bilioane de dolari pe care Casă Albă îl propune. Administrația Biden încearcă să obțină sprijin bipartizan, dar este puțin probabil că va avea suficient pentru a adopta proiectul în varianta să actuală.

Spiritul bipartizan este totuși important, fie și simbolic. Dar democrații pot să forțeze adoptarea prin anumite proceduri legislative, așa cum au făcut și republicanii când Trump a obținut reducerile de impozite. O problema suplimentară este faptul că Senatul are 50 de democrați și 50 de republicani și, chiar dacă votul decisiv aparține vicepreședintei Kamala Harris, există totuși impresia că echilibrul trebuie reflectat in sisteme și decizii. Or, spiritul bipartizan este periclitat de procesul de peste două săptămâni în care Donald Trump este acuzat de Camera Reprezentanților că ar fi incitat violențele de la Congres de la 6 ianuarie.

Democrații recunosc că procesul poate să reducă sprijinul republican pentru planurile lui Biden, dar spun că reconcilierea fără responsabilizarea celor vinovați de acel grav incident, soldat cu morți, răniți și pagube materiale, nu va avea o fundație solidă.

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

XS
SM
MD
LG