Linkuri accesibilitate

Întrebări pe marginea strategiei administrației Trump în Siria


Imagine de la baza aeriană Shairat,după atacul cu rachetele Tomohawk
Imagine de la baza aeriană Shairat,după atacul cu rachetele Tomohawk

Secretarul de stat rex Tillerson a spus că prioritatea administrației este înfrîngerea Statului Islamic (ISIS), neindicînd însă ce preferă Washingtonul să vadă la conducerea Siriei.

Dupa atacurile americane impotriva unei baze aeriene din Siria, observatorii politici se intreaba ce va urma? Exista lamuri oficiale? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Exista, dar ele sint inca contradictorii. Atit ambasadoarea americana la ONU, Nikki Haley cit si secretarul de stat, Rex Tillerson au avut la sfirsitul saptaminii aparitii la televiziuni. Dar cele spuse de ei nu lamuresc care este strategia administratiei Trump in Siria, chiar dimpotriva.

Ambasadoarea Nikki Haley
Ambasadoarea Nikki Haley

La CNN, ambasadoarea Haley a spus ca Statele Unite nu vad o solutie politica pasnica in Siria, cit timp presedintele Bashar al-Assad se mentine la putere. La un alt canal de televiziune, ambasadoarea a declarat ca principalul obiectiv al Statelor Unite este infringerea gruparii teroriste ISIS. Ea a argumentat ca aceasta prioritate este necesara pentru pace si stabilitate in regiune si diminuarea influentei iraniene.

Despre Siria, ambasadoarea americana la ONU a declarat ca ulterior trebuie „sa ne asiguram ca Siria are un lider care-si protejeaza poporul. Si este clar ca Assad nu este acea persoana”.

Secretarul de stat Rex Tillerson
Secretarul de stat Rex Tillerson

Dar, la canalul de televiziune ABC, Tillerson a spus ca sirienii sint cei care vor decide soarta lui Assad. Secretarul de stat a aratat si el ca prioritatea administratiei este infringerea Statului Islamic, ISIS, neindicind insa ce prefera Washingtonul sa vada la conducerea Siriei.

Seful diplomatiei americane a declarat ca, dupa anihilarea ISIS, Statele Unite isi vor indrepta atentia catre acordul de incetare a focului, intre regimul sirian si opozitie. El a adaugat ca in legatura cu acest obiectiv spera sa conlucreze cu Rusia, pentru ca aceasta sa-si foloseasca influenta pentru stabilizarea Siriei si crearea conditiilor pentru ca procesul de pace sa angajeze toate partile, in speranta ca poporul sirian va putea decide soarta lui Bashar al-Assad.

XS
SM
MD
LG