Linkuri accesibilitate

Politicienii şi protestul tractoarelor


Protestul agricultorilor. 14 august 2020
Protestul agricultorilor. 14 august 2020

Liderul fracțiunii parlamentare a PSRM, Corneliu Furculiță, i-a rugat pe agricultorii care protestează în aceste zile să nu cadă în „plasa politicanilor, să nu permită să fie utilizați în interese politice”. Iar deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari, vicepreședinte al Parlamentului, a îndemnat populația să-i susțină pe fermieri: „în calitate de cetățeni, fără lozinci și speculații politice”.

Curioase declaraţii, aş zice eu. Doi politicieni, din tabere adverse, sunt preocupaţi ca agricultorii cu pricina să se ţină departe de politică. Deşi ambele declaraţii nu prea evită politica. Declaraţia domnului Furculiţă, de pildă, cea cu „plasa politicanilor” nu este o încercare de a-i influenţa pe fermieri şi de a menţine o anumită situaţie politică? Dar îndemnul domnului Slusari către populaţie nu are nici în clin, nici în mînecă cu politica? Eu unul am mari îndoieli. Dincolo de aceste declaraţii mi se pare că se întrezăreşte un interes politic, şi al puterii, şi al opoziţiei.

Aş zice chiar mai mult. Republica Moldova mi se pare ţara în care politica e pretutindeni, chiar şi acolo unde n-ar trebui să existe prin definiţie. Dincolo de un proiect economic, poţi lesne să vezi un interes politic şi invers. Problemele Moldovei sunt foarte mari şi grave tocmai din cauză că politica se infiltrează acolo unde nu ar trebui să existe. Politicul a pătruns în toate zonele. Şi am impresia că nimic nu mai e posibil aici fără speculaţii politice. Îmi amintesc că la la Adunările Uniunii Scriitorilor din Moldova apăreau mereu politicieni, fireşte, dezinteresaţi, care mai şi aduceau ajutoare. Ar fi minunat dacă politica moldovenească ar avea nişte limite şi ar avea grijă de ea însăşi, dacă cetăţenii moldoveni şi-ar rezolva problemele fără ajutorul politicienilor.

XS
SM
MD
LG