Linkuri accesibilitate

Politicienii români între criza penitenciară și de sănătate


Liviu Dragnea în octombrie 2018
Liviu Dragnea în octombrie 2018

Problemele la coloană ale lui Liviu Dragnea nu au amânat ședința în care este judecat, ci doar ședințele PSD.

Sunt multe cazurile de politicieni români care au apelat la certificate medicale cu boli grave pentru a scăpa de temniță.

Problemele la coloană ale lui Liviu Dragnea nu au amânat ședința în care este judecat și condamnat la închisoare în primă instanță pentru angajări fictive. Au amânat, în schimb, ședințele de la PSD.

Sinuciderea eșuată a lui Adrian Năstase din seara în care trebuia să meargă după gratii pentru doi ani și jumătate la capătul procesului „Trofeul calității” l-a trimis pe fostul premier PSD la spital. Medicii, mai exact un fost senator PSD, Șerban Brădișteanu, spuneau că starea lui Năstase, care ar fi încercat să se împuște în carotidă, este gravă. După șase zile petrecute în spital și un fular Burberry care a rămas în memoria publică, procurorii s-au dus să verifice cât de grav este bolnav. Așa a ajuns Adrian Năstase după gratii.

Victor Ponta, premier în funcție, acuzat de DNA, între altele și de spălare de bani, s-a operat la picior în Turcia exact în perioada în care Parlamentul urma să voteze ridicarea imunității sale. A stat la Istanbul zece zile, apoi a aterizat la Baku, pentru a urmări alături de Vladimir Putin deschiderea jocurilor europene, în vara lui 2015 când toți liderii europeni păstrau distanța față de liderul de la Kremlin, la un an după anexarea Crimeii. Când Ponta s-a întors în țară, a renunțat la șefia PSD, însă Parlamentul intrase în vacanță. Ponta a fost achitat în primă instanță pentru acele acuzații.

Lista poate continua cu Elena Udrea, care a invocat o sarcină cu probleme ca motiv pentru fuga din țară, cu puțin timp înainte de sentința în Gala Bute, unde până la urmă a fost condamnată la închisoare. O sarcină care a fost anunțată ca fiind de trei luni în februarie 2018, cu gemeni. În septembrie, Elena Udrea a devenit mama unei fetițe, în Costa Rica.

Constantin Nicolescu, fost președinte de Consiliu Județean din partea PSD, a trecut în câteva ore de la arestul preventiv pentru spălare de bani prin mai multe diagnostice – infarct, accident cerebral, leșin, pentru ca, ajuns la București să suporte o operație pe cord deschis. Nicolescu a făcut în cele din urmă doi din cei opt ani de detenție care i-au fost aplicați ca pedeapsă definitivă.

A făcut înconjurul internetului fotografia cu președintele Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, fumând pe străzile New Yorkului. Se afla acolo pentru tratarea unui cancer cu metastaze, care nu i-a fost însă fatal, dar nici nu l-a scăpat de repetate condamnări în mai multe dosare.

Nu toți cei care au iscat neîncredere în certificatele medicale au fost însă bolnavi închipuiți. Este cazul omului de afaceri Dan Adamescu. Condamnat în mai 2016 la patru ani de temniță, a murit după opt luni în penitenciar, cu complicații la probleme mai vechi de sănătate, ignorate de autorități. În aceeași categorie s-ar putea încadra și Monica Iacob Ridzi, fost ministru PDL, condamnată în 2014 pentru abuz în serviciu, cu o formă rară de leucemie și acasă cu doi copii minori, cu probleme de sănătate.

Politigraf

XS
SM
MD
LG