Linkuri accesibilitate

Politică și virusologie | În SUA continuă disputa pe tema originii chinezești a COVID-19


O nouă evaluare a unei agenții guvernamentale americane arată că este probabil ca virusul COVID19 să fi provenit dintr-o scurgere de la un laborator chinez.

Așa cum era de așteptat, această informație a reaprins disputa politică, stârnind mânie în rândurile republicanilor, care consideră că pandemia a fost tratată necorespunzător, chiar dacă mulți oameni de știință încă cred că virusul a pornit, pe cale naturală.

Politică și virusologie | În SUA continuă disputa pe tema originii chinezești a COVID-19
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:39 0:00
Link direct

Deși serviciile de informații sunt împărțite când vine vorba să se pronunțe cu privire la originea virusului, anumiți republicani arată că noul raport ar demonstra că ele s-au înșelat de la bun început. Dar implicațiile noilor opinii nu sunt doar în spațiul politic, ci și în extrem de tensionata relație a Statelor Unite cu China.

Cercetători de la Ministerul American al Energiei au ajuns la concluzia că după toate probabilitățile, virusul și-ar avea sursa într-o scurgere de la laboratoare chineze. Aceste constatări au fost însă caracterizate de agenție ca fiind de „încredere redusă”. Anterior, ministerul respectiv nu se pronunțase, ceea ce ilustrează faptul că în America surse guvernamentale au ezitat și încă mai ezită să stabilească sursa virusului.

Toate evaluările de până acum au fost formulate cu un nivel redus de încredere. Deputata republicană Marjorie Taylor Greene a spus că aceiași oameni care au umilit criticii și care au amenințat atunci când cineva spunea că virusul provine de la laboratoarele Wuhan, din China încep acum să arate ceea ce criticii afirmaseră de la bun început. „Nu contează că se dovedește că am avut dreptate” – a spus senatorul republican Tom Cotton, continuând „Ceea ce contează este ca Partidul Comunist Chinez să fie făcut răspunzător pentru ca așa ceva să nu se mai întâmple în viitor”. „Iată că statul realizează ceea ce America Reală a știut de la bun început” – a spus și deputatul republican de Ohio, Jim Jordan.

Alții, cum e profesorul Michael Osterholm, de la Universitatea Statului Minnesota se întreabă de ce a făcut ministerul cunoscută noua evaluare, caracterizând-o, el însuși, ca fiind „de încredere scăzută”? Angela Rasmussen, de la Organizația pentru Boli Infecțioase și Vaccinuri a declarat că este dispusă să își modifice opinia, că originile sunt naturale, dacă i se prezintă dovezi, ceea ce nu a văzut până acum. Consecința acestor știri este că republicanii vor declanșa o anchetă cu privire la finanțarea de proiecte de cercetare riscante, în trecut între aceste numărându-se indirect și Institutul Wuhan.

XS
SM
MD
LG