Linkuri accesibilitate

Igor Dodon s-a răzgândit: „mixtul” va fi sprijinit la vot indiferent de părerea Comisiei de la Veneția (VIDEO)


Șeful statului și-a contrazis propria declarație din 5 mai, când a spus, că „lectura a doua depinde de Comisia de la Veneția”.

Președintele Igor Dodon a anunțat că fracțiunea parlamentară a Partidului Socialiștilor va vota în lectura a doua pentru proiectul de introducere a sistemului electoral mixt, indiferent de natura avizului așteptat săptămâna viitoare din partea Comisiei de la Veneția. „Vom vedea ce propuneri pot fi luate în calcul și ce propuneri nu pot fi luate în calcul, însă nimeni din exterior nu poate să ne indice nouă, unui stat suveran ce să facem”, le-a spus Dodon jurnaliștilor la Chișinău.

Dodon: Comisia de la Veneția nu ne poate indica ce să facem (8 iunie 2017)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:41 0:00

El și-a contrazis propria declarație din 5 mai, când a spus, în momentul votării proiectului sistemului mixt în prima lectură, că socialiștii nu-l vor sprijini și în lectura a doua, dacă avizul Comisiei de la Veneția va fi negativ. „Lectura a doua depinde de Comisia de la Veneția... dacă va fi aviz pozitiv, atunci va fi implementat votul mixt propus de președinte și de socialiști, dacă va fi aviz negativ – va rămâne sistemul actual”, declara Dodon după ce socialiștii aflați în opoziție au votat împreună cu democrații de la guvernare pentru aprobarea în prima lectură a proiectului de trecere a la sistemul electoral mixt.

Dodon: „Dacă va fi aviz negativ, va rămâne sistemul actual” (5 mai 2017)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:47 0:00

Comisia de la Veneția urmează să-și dea avizul pe 16 iunie. Dar într-un proiect pregătit de experții săi și citat de agenția Reuters se spune că schimbarea sistemului electoral în Republica Moldova este considerată „inoportună”.

Spicherul Andrian Candu intervievat de Reuters a spus și el că majoritatea parlamentară dominată de democrați va saluta argumentele Comisiei de la Veneția care vor îmbunătăți proiectul sistemului electoral mixt, dar nu va accepta „să se intervină” în ceea ce el consideră a fi o „opțiune suverană a țării”.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG