Linkuri accesibilitate

Polonia ar putea oferi tancuri Leopard Ucrainei chiar și fără aprobarea Germaniei


Un tanc Leopard 2 în timpul unei demonstrații pentru presă la Munster lângă Hanovra
Un tanc Leopard 2 în timpul unei demonstrații pentru presă la Munster lângă Hanovra

Polonia a declarat pe 23 ianuarie că ar putea livra Ucrainei tancuri Leopard 2, ca parte a unei coaliții de țări, chiar și fără aprobarea Berlinului pentru reexportarea tancului de fabricație germană.

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki, a cărui țară face presiuni pentru ca aliații care au tancuri Leopard să le trimită în Ucraina, a declarat că acordul de la Berlin este de „importanță secundară”, deoarece Varșovia este mai interesată să construiască un consens în această problemă.

„Vom cere permisiunea, dar aceasta este o problemă de importanță secundară. Chiar dacă nu am obține această aprobare... vom transfera tancurile împreună cu alte ajutoare în Ucraina”, a declarat Morawiecki reporterilor. „Condiția pentru noi în acest moment ar fi să constituim măcar o mică coaliție de țări”.

Letonia, Estonia și Lituania au făcut, de asemenea, un apel comun către Germania să ia o decizie și să trimită tancuri Leopard în Ucraina, presând Berlinul să ajute mai mult și mai repede Kievul.

Oficialii de la Berlin au fost reticenți până acum în furnizarea acestor tancuri Kievului sau în a permite unor țări terțe care au tancuri Leopard să le trimită în Ucraina. Se pare că Germania a condiționat trimiterea tancurilor de decizia Washingtonului de a trimite, la rândul său, tancuri Abrams în Ucraina.

Cu toate acestea, ministrul german de externe Annalena Baerbock a spus pe 22 ianuarie că Berlinul ar fi gata să autorizeze Polonia să trimită Leoparzi în Ucraina. „Dacă ni se va cere, nu ne vom opune”, a afirmat Baerbock într-un interviu televizat. Pe 23 ianuarie, Baerbock a refuzat să comenteze din nou problema tancurilor, spunând doar că aliații Ucrainei ar trebui să încerce să facă tot posibilul să se asigure că Ucraina va câștiga războiul împotriva Rusiei.

„Este important ca noi, comunitatea internațională, să facem tot ce ne stă în putință pentru a apăra Ucraina, astfel încât Ucraina fie victorioasă și să-și câștige din nou dreptul de a trăi în pace și libertate”, a spus Baerbock înaintea unei reuniuni a miniștrilor de externe ai UE.

Într-un interviu acordat pe 22 ianuarie postului public german ARD, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că, deși un număr limitat de tancuri de fabricație germană nu ar înclina balanța în favoarea Ucrainei pe câmpul de luptă, ar fi un puternic stimul moral pentru trupele sale.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pe 23 ianuarie că disensiunile dintre aliați cu privire la furnizarea de tancuri la Kiev au dovedit că există tensiuni în cadrul alianței militare NATO și că poporul ucrainean este cel care „va plăti pentru așa-zisul sprijin” dacă vestul livrează tancurile.

XS
SM
MD
LG