Linkuri accesibilitate

Polonia declară ilegale patru „zone fără LGBT”


O manifestantă LGBT în fața polițiștilor, Varșovia, Polonia, 16 august 2020
O manifestantă LGBT în fața polițiștilor, Varșovia, Polonia, 16 august 2020

O înaltă instanță poloneză a scos săptămâna aceasta în afara legii patru așa-numite „zone libere de LGBT”. În ultimii ani, așa se autodeclaraseră aproape 100 de localități din Polonia, ale căror conducători au spus că au vrut astfel să-și exprime respectul pentru ceea ce numesc „familia tradițională”.

Ziarul polonez Rzeczpospolita a scris pe pagina sa de net că marți Înalta Curte de Apel a decis că „Polonia este statul comun al tuturor cetățenilor ei, fără deosebire de naționalitate, sex, stare socială, confesiune sau opinii politice”. „Nimeni nu poate fi discriminat”, a mai spus instanța, adăugând că autoritățile au datoria de a proteja drepturile civile, mai ales ale membrilor diferitelor minorități.

Verdictul de marți al Curții de Apel a venit după o sesizare a avocatului poporului. Verdictul precizează că decizia consiliilor local din Serniki, Istebna, Klwów și Osiek de a proclama localitățile „libere de LGBT”, cu scopul declarat de a preveni „răspândirea ideologiei LGBT”, „mai ales în școli”, lezează demnitatea și dreptul la viață privată al persoanelor care se identifică drept lesbiene, gay, bisexuali sau transgender.

„Decizia de azi este o mare victorie pentru democrație, drepturile omului și respectul pentru oameni”, a spus într-o reacție organizația neguvernamentală poloneză Kampania Przeciw Homofobii. Dimpotrivă, ministrul fără portofoliu Michal Wójcik, din partidul ultraconservator Solidární Polsko, a criticat decizia Curții. „Dacă aleșii locali decid că vor să apere tradițiile și identitatea noastră, este dreptul lor sacru s-o facă”, a spus el.

Săptămâna trecută, Kampania Przeciw Homofobii informase că Comisia Europeană a început să aplice prevederea potrivit căreia localitățile poloneze care se autodeclară „zone libere de LGBT” nu vor mai primi anumite fonduri europene în perioada 2021-2027.

Orașele și regiunile vizate fuseseră avertizate despre aceste reduceri de multă vreme. În toamna anului trecut, CE le-a spus că vor rămâne fără fonduri dacă nu renunță la statutul homofob autorităților locale din regiunile Lublin, Malopolska, Lodz și altele. Era vorba de sume mari: de pildă, în cazul regiunii Malopolska, 2,5 miliarde de euro.

Site-ul specializat în informații LGBT Pink News amintește că activiștii pentru drepturile omului din Polonia luptă de multă vreme pentru abolirea „zonelor libere de LGBT”. Câteva au fost anulate deja din voința autorităților locale, care au luat în serios amenințarea UE cu oprirea fondurilor europene. În mai, 2022, alte două „zone” au fost anulate prin decizii de tribunale, fiind declarate „încălcări grosolane ale legii”.

În primăvara anului 2021, ca răspuns la inițiativele homofobe din Polonia, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care proclama întreaga UE „zonă de libertate pentru persoanele LGBT”.

Polonia, condusă în prezent de formațiuni politice naționalist-conservatoare, este una din țările UE cele mai puțin prietenoase cu persoanele LGBT, nerecunoscându-le în niciun fel dreptul de a forma familii recunoscute legal, la fel ca Bulgaria, Leonia, Lituania, România și Slovacia.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG