Linkuri accesibilitate

Polonia se teme de un „incident major” la granița sa cu Belarusul asaltată de imigranți


Polonia și Lituania au anunțat la 8 noiembrie că întăresc securitatea la granițele cu R. Belarus, după ce pe rețelele de socializare au fost difuzate imagini cu sute de imigranți care se îndreaptă pe jos către frontiera poloneză.

În ultimele luni, mii de imigranți din Orientul Mijlociu, Asia de Sud și Africa au încercat să intre ilegal în Polonia și în celelalte membre ale Uniunii Europene care au graniță cu Belarusul, în Letonia și Lituania.

UE l-a acuzat pe liderul autoritar de la Minsk, Aleksandr Lukașenka, de faptul că ar fi adus imigranții în Belarus pentru a-i direcționa către granițele blocului comunitar. Lukașenka ar vrea să pedepsească Uniunea Europeană pentru sancțiunile impuse Minskului din cauza reprimării protestelor pro-democrație, în urma alegerilor prezidențiale controversate de anul trecut.

Ministerul Apărării din Polonia a distribuit un videoclip înfățișând un mare grup de imigranți în apropierea punctului de trecere a frontierei Bruzhi-Kuznica.

„Belarusul vrea să provoace un incident major, de preferință cu împușcături și victime”, a declarat la postul public de radio pe 8 noiembrie ministrul adjunct de externe al Poloniei, Piotr Wawrzyk.

Pe de altă parte, Comitetul belarus pentru granița de stat a spus că spre Polonia se îndreaptă un grup numeros de refugiați și a denunțat ceea ce a numit „atitudinea inumană a autorităților poloneze”.

Într-un videoclip apărut pe rețele de socializare, se pot vedea oameni cu rucsacuri și îmbrăcăminte de iarnă, mergând pe marginea unei autostrăzi belaruse (în imagine apărând și un panou scris în belarusă).

Într-un alt videoclip, se poate vedea un grup mare de persoane escortate de militari.

Mai mulți bloggeri au relatat că autoritățile belaruse au oprit aproximativ 1 000 de imigranți la câteva sute de metri de punctul Bruzhi-Kuznica, iar mulți refugiați s-au adunat într-o pădure din apropiere.

Ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, a scris pe Twitter pe 8 noiembrie că peste 12 000 de soldați au fost dislocați la graniță, în creștere față de cei 10 000 care se aflau acolo până acum.

A fost adusă în stare de alertă și o formațiune de voluntari.

Blaszczak a spus că ministerul său, împreună cu Ministerul de Interne, care este responsabil de poliția de frontieră, sunt „gata să apere granița poloneză”.

Ministerul de Interne de la Vilnius a declarat tot la 8 noiembrie că și Lituania mobilizează forțe la graniță pentru a se pregăti de un posibil aflux de imigranți.

Svetlana Tihanovskaia, lidera opoziției belaruse aflată în exil în Lituania, a spus că regimul de la Minsk practică ceea ce ea a numit „contrabandă cu imigranți”, iar situația ar trebui examinată la Consiliul de Securitate ONU.

Un oficial NATO a calificat ca „inacceptabilă” pretinsa utilizare de către Minsk a imigranților pentru a exercita presiuni asupra UE și a spus că alianța este îngrijorată de „escaladarea” situației la granița cu Polonia.

XS
SM
MD
LG