Linkuri accesibilitate

Președintele Poloniei semnează una din legile controversate privind justiția


La o demonstrație de protest la Cracovia, o pancartă cu inscripția „Cerem un al treilea veto”...

Guy Verhofstadt: „Lupta pentru statul de drept polonez continuă – iar noi suntem alături de poporul polonez!”.

Biroul de presă al președintelui Poloniei a anunțat marți că el a semnat una din cele trei legi controversate despre care criticii, inclusiv UE, spun că limitează independența judiciarului.

Președintele polonez Andrzej Duda a anunțat luni, după mai multe zile de proteste, că se va opune prin veto la două din cele trei proiecte de lege controversate.

Președintele Poloniei va opune veto împotriva a două din legile controversate de reformă a justiției
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:30 0:00

Marți dimineață, biroul său de presă a anunțat că a semnat-o pe a treia, deși la demonstrațiile ținute în ajun în mai multe orașe poloneze i se ceruse să o blocheze și pe aceea.

Legea semnată dă dreptul ministrul justiției, care este și procuror general, să numească președinții tuturor tribunalelor inferioare.

Criticii spun că și această lege este neconstituțională, dar mulți dintre ei au salutat respingerea de către Duda măcar a celorlalte două. Una din ele ar fi dat dreptul ministrului justiției să demită pe loc toți judecătorii Curții Supreme și să-i aleagă pe înlocuitorii lor.

Duda spusese că legea privitoare la Curtea Supremă dă puteri excesive procurorului-general.

„Nu există vreo tradiție ca procurorul-general să aibă pârghii de influență asupra funcționării Curții Supreme ca instituție, ca să nu mai vorbim de judecători individuali, și sunt de acord cu cei care susțin că nu ar trebui să fie așa”, a spus Duda luni.

A doua lege blocată de Duda ar schimba funcționarea Consiliului Național al Judiciarului, dând parlamentarilor puteri mai mari în ce privește numirile de judecători.

„Polonia are mare nevoie de reforme juridice, iar eu sunt cel mai mare promotor al lor, dar eu am fost ales să promovez reforme înțelepte, cele care măresc sentimentul de justiție… iar reformele prezentate în forma în care au fost prezentate nu mi-au dat această impresie”, a spus președintele Duda.

UE și-a exprimat îngrijorarea față de întregul pachet legislativ, amenințând să adopte curând sancțiuni la adresa Poloniei.

Associated Press scrie că decizia lui Duda de a se opune prin veto celor două legi marchează prima dispută semnificativă în principalul partid de guvernământ Dreptate și Justiție (PiS) de când Duda a câștigat președinția în 2015 sprijinit tocmai de acest partid, care a câștigat apoi în același an alegerile parlamentare.

Până săptămâna aceasta Duda acceptase cu loialitate întreg programul partidului, chiar și unele măsuri criticate de UE și organizațiile civice ca atacuri la adresa democrației.

Gestul lui Duda de a bloca două legi prin veto a fost salutat de unii oficiali europeni, ca Guy Verhofstadt, liderul unei alianțe liberale din Parlamentul European, care a adăugat pe Twitter: „Dar lupta pentru statul de drept polonez continuă – iar noi suntem alături de poporul polonez!”.

Duda a spus că înainte să ia decizia de a bloca două legi s-a consultat cu mai mulți experți, iar influența hotărâtoare a venit după întâlnirea cu fosta disidentă anti-comunistă de 76 de ani Zofia Romaszewska. El și-a amintit că disidenta i-a spus: „D-le președinte, am trăit într-un stat unde procurorul general avea o putere incredibil de mare și putea face ce vrea. Nu aș vrea să trăiesc din nou într-un asemenea stat”.

XS
SM
MD
LG