Linkuri accesibilitate

Populistul Fico a câștigat detașat alegerile din Slovacia


Victoria populistului Fico a trezit temeri în capitalele occidentale, de apariția unui nou stat UE favorabil Rusiei, ca și Ungaria.
Victoria populistului Fico a trezit temeri în capitalele occidentale, de apariția unui nou stat UE favorabil Rusiei, ca și Ungaria.

Fostul premier Robert Fico și partidul său Smer-SSD au câștigat detașat, cu peste 23% din voturi, alegerile parlamentare anticipate de sâmbătă, 30 septembrie, în Slovacia, provocând temeri de apariția unui nou stat prieten al rușilor în Uniunea Europeană, după Ungaria.

Pe locul al doilea la scrutinul slovac s-a clasat cu aproximativ 17% din voturi formațiunea Slovacia Progresistă, care promovează ancorarea și mai puternică în structurile euroatlantice a țării cu 4,5 milioane de locuitori, membră în UE și NATO.

Într-un peisaj politic fragmentat, niciun partid nu a cucerit majoritatea în noul parlament, așa că urmează negocieri dificile și probabil îndelungate pentru formarea guvernării.

„Cheia” alianțelor ar putea-o deține formațiunea clasată pe locul al treilea, Hlas-SD, a fostului aliat al lui Fico în Smer-SDD, fostul premier Peter Pellegrini.

După numărarea voturilor, în noaptea de sâmbătă spre duminică, Pellegrini a spus că încă n-a fost contactat de Fico, dar ar fi firesc să fie, pentru că partidul lui și al lui Fico au ideologii apropiate

La alegeri au participat 68% din alegători, cea mai ridicată cifră din ultimii 20 de ani.
La alegeri au participat 68% din alegători, cea mai ridicată cifră din ultimii 20 de ani.

În campanie, Fico a promis că dacă va învinge, va pune capăt ajutorului militar pentru Ucraina, unde Slovacia nu va mai trimite „niciun glonț”. El a avertizat de asemenea cu represalii neprecizate împotriva actualei guvernări pro-occidentale.

Fico nu a comentat imediat victoria sa la alegeri.

Liderul grupării pro-occidentale Slovacia Progresistă, Michal Šimečka, a spus că respectă victoria Smer-SSD, dar o consideră „o știre proastă” și ca „un mare risc pentru Slovacia”.

Victoria populistului Fico a trezit temeri în capitalele occidentale, de apariția unui nou stat UE favorabil Rusiei, ca și Ungaria, capabil să „deraieze” într-o măsură atât ajutorarea Ucrainei invadate de ruși, cât și procesul integrării europene, în general.

Pe de altă parte, politicianul-veteran Fico este cunoscut pentru „cotiturile ideologice” din carieră și nu este exclus să vireze din nou spre occident după eventuala instalare la putere.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG