Linkuri accesibilitate

Rex Tillerson - de la afaceri la diplomație


Secretarul de stat american Rex Tillerson fotografiat la Kiev.
Secretarul de stat american Rex Tillerson fotografiat la Kiev.

La șase luni de la inaugurarea administrației Trump au fost confirmați doar șase ambasadori: la Națiunile Unite, în Israel, Senegal, Congo-Brazaville, China, Noua Zeelandă și Samoa.

Impresia generala despre secretarul de stat american, Rex Tillerson este una mixtă. Ce crede el însusi despre tranzitia de la business la politica internationala? Încearcă să răspundă la întrebare corespondentul Europei Libere la Washington.

Secretarul de stat american, Rex Tillerson spune ca viata era mai usoara cind conducea firma Exxon Mobile; cel putin asa a declarat ziaristilor seful diplomatiei americane, in avion, la revenirea din zona Golfului Persic. „Este foarte diferit de ceea ce am avut la Exxon Mobile pentru ca acolo, eu eram cel care decidea”. Tillerson a spus ca în calitate de presedinte al firmei putea lua decizii unilaterale. „Iei decizia și-ți asumi responsabilitatea” - a spus el ziaristilor, adaugind ca era familiarizat cu organizatia si cunostea oamenii de acolo, pentru că a contribuit la dezvoltarea ei, intreaga lui viata profesionala, care a precedat numirea in functia de secretar de stat. El a aratat ca procesul decizional de la Exxon era foarte bine structurat, una dintre cheile succesului firmei.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:32 0:00
Link direct

Acum insa, situatia e mai complicata, conform relatarilor de presa. Salariatii Departamentului au un moral scazut si se simt ignorati de noua conducere, care vizeaza o restructurare. Secretarul de Stat este sustinator al unor reduceri bugetare substantiale, in propria agenție. El este foarte putin familiarizat cu mersul birocratiei.

In plus, conform relatarilor de presa, raporturile sale cu Casa Alba sint pe alocuri tensionate. Ziarul The Hill spune ca există suspiciunea ca factiunea „naționalistă” de la Casa Alba ii priveste pe Tillerson si Departamentul de Stat cu suspiciune si că, pe acest fond depune eforturi să le reduca influenta in politica externa, pentru a evita ceea ce denumesc „tendinte globaliste”.

La șase luni de la inaugurarea administratiei Trump au fost confirmați doar șase ambasadori: la Natiunile Unite, în Israel, Senegal, Congo-Brazaville, China, Noua Zeelanda si Samoa. Nu este clar motivul acestor intirzieri, dacă problema este la Casa Alba ori domnul Tillerson nu numeste colaboratori.

In avion, seful diplomatiei americane a spus ca in general Departamentul de Stat nu este o organizatie „foarte disciplinată”. „Uneori angajatii nu vor sa ia decizii. Coordonarea intre agenții este foarte dificilă” – a spus Rex Tillerson.

Unul dintre motivele pentru lipsa de dorinta de a lua decizii poate fi si faptul că cei care trebuie sa le ia, nu au fost angajati la Departamentul de Stat. Tillerson a spus că, desi nu are experienta in guvern, cariera lui la o firma internatioanala l-a familiarizat cel putin cu raporturile cu lideri din alte tari.

XS
SM
MD
LG