Linkuri accesibilitate

Posibila alianță ruso-chineză stârnește îngrijorare la Washington


Xi Jinping și Joe Biden la summitul G20 din Indonezia
Xi Jinping și Joe Biden la summitul G20 din Indonezia

Diplomația americană intensifică campania menită să atragă atenția Chinei că posibilitatea de a livra arme Rusiei în războiul din Ucraina reprezintă o linie de demarcație pe care, dacă o va trece, Beijingul va suferi consecințe în raporturile cu America.

Administrația acționează, de asemenea, pentru ca China să simtă presiune în legătură cu recenta situație în care un balon considerat de supraveghere a survolat jumătate din America până când a fost doborât în apele teritoriale din apropiere de Carolina de Sud.

Diplomația americană consideră că China ar fi trebuit să-și recunoască vinovăția, dar dimpotrivă aceasta s-a angajat în retorică propagandistică agresivă. China continuă să respingă alegațiile americane cu privire la acțiuni de supraveghere și intențiile de a sprijini cu arme Rusia, în războiul din Ucraina.

Administrația Biden a informat aliații în contextul crizei legate de balon, că China încearcă să inducă în eroare. În condițiile în care China acuză Statele Unite că ar fi avut o reacție exagerată, doborând balonul, diplomații americani au contracarat scoțând în evidență responsabilitatea Chinei în acțiunile de supraveghere și arătând că America nu încearcă să escaladeze conflictul.

De la incidentul cu balonul au avut loc peste zece contacte oficiale americano-chineze la diverse niveluri în legătură cu această chestiune. Reacția Beijingul nu e considerată adecvată, chinezii refuzând să stea de vorbă telefonic cu ministrul american al apărării, în ziua în care balonul a fost doborât și continuând să susțină că acesta avea o misiune meteorologică.

La München, secretarul de stat Antony Blinken s-a întreținut cu omologul său chinez, Wang Yi, declarațiile ulterioare nefiind de natură să arate că criza s-ar fi atenuat. Blinken s-a referit nu doar la balon ci și la posibilitatea ca China să înarmeze Rusia împotriva Ucrainei. Beijingul a răspuns spunând că America, nu China alimentează cu arme conflictul, uitând să amintească cine a inițiat agresiunea, în acea regiune.

Oficialitățile americane încearcă să convingă China să renunțe la intențiile sale, făcând publice informații cu privire la acestea. Administrația Biden arată că alianța ruso-chineză a preocupat de-acum de o vreme, dar noi informații obținute crează și mai multă îngrijorare. Ofensiva diplomatică americană dă rezultate, aliații din Europa se pronunță la unison, criticând Beijingul cu privire la aceste chestiuni.

XS
SM
MD
LG