Linkuri accesibilitate

Poveste de Crăciun: cum exportă mafia italiană deșeuri toxice în Bulgaria


Deșeuri italiene în drum spre Bulgaria.
Deșeuri italiene în drum spre Bulgaria.

Importul în Bulgaria de deșeuri toxice din Italia a atras atenția societății civile și mediilor sofiote pe fundalul unor probleme fără precedent cu calitatea aerului la Sofia, Pernik, Blagoevgrad și alte orașe.

În cadrul unei operațiuni anti-mafia în Italia sub denumirea de cod „Rinascita-Scott” a apărut la iveală filiera bulgară a deșeurilor. În urmă cu câteva zile autoritățile italiene au blocat transportul spre Bulgaria a 17 vagoane cu 815 tone de deșeuri nocive. În aceasta activitate este implicată, se pare, „Ndrangheta”.

Cesare Giuzzi de la „Corriere della sera” consideră că participă și companii care prelucrează într-un mod legal deșeurile. Cu introducerea, în 2017, a unor restricții în China și acumularea unor mari cantități de deșeuri în Italia, atenția traficanților s-a îndreptat spre Europa de est.

Într-un interviu pentru canalul sofiot de televiziune BTV ziaristul italian avertizează că o parte din deșeurile toxice sunt exportate în Bulgaria, depozitate acolo sau arse în centrale termice. Participă politicieni corupți și afaceriști cu trecut mafiot. Pentru prima dată transportul pe mare al deșeurilor a fost înlocuit de transport feroviar.

Săptămânalul sofiot „Capital” informează că Bulgaria a devenit o destinație preferată a traficanților de deșeuri pentru că acolo, controlul este cel mai slab în cadrul UE. Participanții realizează profituri mari fără a investi în tehnologii costisitoare de prelucrarea a materialelor nocive.

În ultimii ani, cantitatea deșeurilor importate a crescut de peste 5 ori.

Primele contracte pentru importul de deșeuri italiene au fost semnate în 2014 de companii legate de fostul director al „Lukoil Bulgaria” Valentin Zlatev, scrie „Capital”. Autoritățile au aprobat importul a 35 000 de tone prin portul Burgas.

Au urmat contracte cu proprietarul de centrale termice Kovaciki.

Deșeuri au fost arse la Sliven și Bobov dol. Ultimul lot a sosit din Italia în iunie 2019.

Unul din exportatorii italieni este anchetat în Germania.

XS
SM
MD
LG