Linkuri accesibilitate

Povestea partidelor de dreapta din RM


Panouri electorale pentru alegerile din martie 2009
Panouri electorale pentru alegerile din martie 2009

Te uiţi, ani de zile, la toate regrupările din partea dreaptă a arenei politice şi nu mai înţelegi nimic.

Urmăresc cu îngrijorare, din îndepărtatul an 1991, povestea partidelor de dreapta din Republica Moldova şi mărturisesc că transformările din această zonă a eşichierului politic mi-au provocat mereu dureri de cap, m-au lăsat cu gura căscată.

Am mereu impresia că acolo e un soi de haos, o degringoladă imensă, un tutti frutti, că acolo, în zona dreptei, lucrurile se amestecă halucinant, că se produc fărîmiţări şi regrupări care buimăcesc oamenii. Povestea dreptei din RM e un soi de vînzoleală eternă din care nu se poate coagula nimic durabil şi serios.

Povestea partidelor de dreapta din RM
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:41 0:00
Link direct

Era odată un mic colos în aripa dreaptă a eşichierului, PPCD. Vă mai amintiţi de el? A dispărut colosul, iar unii dintre liderii lui muncesc acum în alte părţi ale tărîmului politic. Apoi Dreapta a născut un soi de gigant – Alianţa pentru Democraţie şi Reforme care s-a prăbuşit şi ea zgomotos, lăsînd în urmă multă decepţie şi vise distruse. A venit apoi epoca mega-partidului PLDM, dar liderul acestuia, Vlad Filat, e acum la închisoare, iar partidul nu mai are anvergura iniţială. Existase şi o Alianţă pentru Integrare Europeană care s-a dezintegrat şi ea foarte repede. Era în AIE şi AMN-ul lui Serafim Urechean. Ce fac acum AIE şi AMN? Nimic. Astăzi avem o alianţă ACUM formată din Partidul Acţiune şi Solidaritate şi Platforma Demnitate şi Adevăr la care a aderat şi PLDM-ul slăbit de plecările multor fruntaşi. Însă un alt fost lider peledemist, Iurie Leancă, are un Partid Popular European, de centru-dreapta, care parcă e la guvernare. Mai există şi PUN-ul lui Băsescu. Iar deunăzi, un stîlp al Partidului Liberal, Valeriu Munteanu, a abandonat tabăra liberală şi a aderat la ACUM. PL-ul l-a criticat pe Munteanu, iar Munteanu a criticat PL-ul. Cine are dreptate? Te uiţi, ani de zile, la toate regrupările din partea dreaptă a arenei politice şi nu mai înţelegi nimic.

Dar şi mai rău e altceva. Şi mai rău e că integrarea europeană, democratizarea şi reformele, adică scopurile dreptei, nu prea cîştigă teren în această parte a lumii.

XS
SM
MD
LG