Linkuri accesibilitate

Poziționări politice în Statele Unite față de raportul procurorului Robert Mueller


Președintele Donald Trump și Robert Mueller, montaj foto 2018.
Președintele Donald Trump și Robert Mueller, montaj foto 2018.

Pe măsură ce se înaintează în timp, se înmulțesc dovezile că Rusia s-a implicat substanțial în campania electorală, în favoarea lui Trump.

Cum se pozitioneaza taberele politice in America, in asteptarea raportului investigatorului independent, Robert Mueller? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:05 0:00
Link direct

Exista doua scoli de gindire in aceasta privinta. Unii privesc către seria de mesaje twitter ale presedintelui, din weekend, si sustin ca Donald Trump este furios. Altii arata ca, dimpotriva, acesta ar avea motive sa creada ca ancheta lui Robert Mueller nu va dezvalui nimic substantial si ca îi va oferi posibilitatea de a o folosi in campania din 2020.

De ce ar fi presedintele Trump furios? In primul rind pentru ca in ciuda anuntului ca o concluzie va fi comunicata curind, sint indicii ca ancheta lui Mueller continua. In plus, documente facute publice in proceduri penale separate, par sa dea la iveala complexitatea si mijloacele ample, folosite de investigatia lui Mueller, dincolo de obiectivul ei initial, de a stabili daca intre campania lui Trump si Rusia a existat o colaborare, care sa-l implice pe presedinte, in contextul campaniei prezidentiale, care l-a adus la Casa Alba.

Apoi ar mai fi si faptul ca, pe masura ce se înaintează in timp, se inmultesc dovezile ca Rusia s-a implicat substantial in acea campanie, in favoarea lui Trump.

Dar exista si optimisti, in tabara lui Donald Trump. Unii dintre acestia sustin că si presedintele ar impartasi acest optimism. Ei arata ca acesta are motive sa creada ca investigatia nu va da la iveala fapte clare, in virtutea carora presedintele sa fie implicat, acuzat sau chiar inculpat in Camera. Aceasta tabara se gindeste cum sa transforme in arma politica un astfel de scenariu. Ei spun ca presedintele se pregateste sa denunte investigatia si costurile ei si sa continue sa sustina ca ar fi o conspiratie a unui „stat paralel” menita sa-i deraieze agenda.

De ce este important sa o faca, pentru tabara lui Trump? Ei spera sa readuca pe acei suporteri care s-au indepartat, nemultumiti de comportamentul presedintelui. Trump crede ca daca se dovedeste ca Mueller nu a gasit dupa doi ani nimic care sa-l incrimineze, in ciuda asteptarilor alimentate de presa, oamenii il vor privi ca pe un presedinte persecutat si-l vor sustine in 2020. In plus, republicanii care-l sprijina pe Trump vor spune ca daca Mueller a esuat, anchetele declansate de democrati in Camera Reprezentantilor nu-si au rostul, sint o risipa de resurse si de timp.

Si opozitia democrata se pregateste pentru un raport al lui Mueller, nefavorabil ei, sustinind ca ancheta acestuia ar fi mult prea ingusta, cit timp de exemplu nu a solicitat marturia principalului bancher al lui Trump, Deutsche Bank, aflat in centrul investigatiei democratilor, in legatura cu ipoteza ca organizatia lui Trump ar fi fost implicata in spalare de bani.

XS
SM
MD
LG