Linkuri accesibilitate

Prăbuşirea gigantului peceremist


Vladimir Voronin, în noiembrie 2010

Vă amintiţi de deputaţii comunişti care, de dragul poporului, fireşte, au sărit în bolidul numit PD?

Partidul Comuniştilor, condus de neobositul Vladimir Voronin, n-a reuşit să se strecoare în Parlament. Altădată puternică, impresionantă, formaţiunea lui Vladimir Voronin n-a putut aduna 4%. Nici candidaţii comunişti din circumscripţiile uninominale n-au sedus electoratul. Rezultatul e lamentabil pentru PCRM. În Parlament nu mai există comunişti. Probabil, PCRM ar fi reuşit să intre în legislativ dacă crea un bloc electoral cu alte formaţiuni, dar asta e doar o probabilitate.

Aşadar, în politica moldovenească s-a mai produs o prăbuşire zgomotoasă. PCRM pare să-şi fi terminat motorina şi pare un partid muribund. Masele l-au cam abandonat. Ce ar fi de spus?

Doar cîteva lucruri, după părerea mea. PCRM s-a prăbuşit din cauză că o sumedenie de comunişti influenţi, pe care Voronin îi consideră trădători, au sărit din ambarcaţiunea pecerimistă în alte ambarcaţiuni. Unii, ca discipolul Igor Dodon, au devenit ei înşişi lideri puternici care au rupt de la Vladimir Voronin mulţi fani. Dezagregarea PCRM a fost lentă, dar ireversibilă. Vă amintiţi de deputaţii comunişti care, de dragul poporului, fireşte, au sărit în bolidul numit PD? Deja atunci se putea întrezări viitorul sumbru al PCRM-ului.

Nu e prima prăbuşire a unui gigant politic moldovenesc. S-au prăbuşit anterior PPCD, ADR, PLDM. Acum, iată, i-a venit rîndul PCRM-ului. În ţarcul politic de pe malurile Bîcului nu există partide serioase, cu valori clar definite şi simpatizanţi fideli. Totul e un joc de conjunctură şi fanii te pot părăsi oricînd, dacă văd o formaţiune asemănătoare cu glas chipurile mai duios.

XS
SM
MD
LG