Linkuri accesibilitate

Președintele bulgar a dizolvat Parlamentul și a anunțat alegeri anticipate pentru 2 aprilie


Președintele Bulgaiei Rumen Radev (Arhivă)
Președintele Bulgaiei Rumen Radev (Arhivă)

Președintele bulgar Rumen Radev a semnat un decret de dizolvare a Parlamentului și convocare de alegeri anticipate pe 2 aprilie, a cincea rundă de alegeri care au loc în Bulgaria în doi ani de zile, după ce alegerile din Octombrie nu au reușit să aducă în Parlament o majoritate clară care să formeze unui cabinet.

Pe 2 februarie, Radev l-a numit de asemenea din nou pe Galab Donev în funcția de premier intermar. Componența cabinetului său a rămas aproape neschimbată, cu excepția ministrului culturii,Velislav Minekov, care a fost înlocuit cu dirijorul Nayden Todorov.

Radev anunțase deja că va fi nevoie de alegeri anticipate după ce Partidul Socialist din Bugaria (BSP) a făcut cunoscut pe 24 ianuarie că nu a reușit să formeze un guvern și a returnat președintelui mandatul primit pentru asta.

A fost a treia și ultima oportunitate de a forma un guvern de către actuala legislatură, rezultată din alegerile generale care au avut loc pe 2 octombrie.

Înainte de încercarea socialiștilor de a forma guvernul, cele mai puternice două grupuri din Parlamentul Bulgariei -- partidul GERB de centru dreapta și partidul reformist Continuăm Schimbarea, care au fost pe locul unu și doi în alegerile din octombrie -- încercaseră fiecare să formeze un guvern, dar au eșuat, și Radev a fost nevoit să le ceară socialiștilor asta.

Potrivit Constituției bulgare, președintele e obligat să dizolve Parlamentul și să declare alegeri anticipate în termen de 60 de zile de la emiterea decretului de dizolvare.

Partidul GERB al lui Boyko Borisov, care a fost de trei ori prim-ministru între 2009-2021, a fost acuzat de corupție, și majoritatea partidelor au refuzat să negocieze cu Borisov.

E foarte posibil ca această continuă criză politică să împiedice planurile celei mai sărace țări din Uniunea Europeană să intre în zona euro la sfârșitul acestui an, și va duce și la întârzierea primiri a miliarde de euro de la Uniunea Europeană în fonduri de recuperare după pandemia de coronavirus.

Cu relatări AFP și Reuters. Trducere și adaptare de Lucian Ștefănescu.
XS
SM
MD
LG