Linkuri accesibilitate

Președintele Consiliului European vine astăzi la Chișinău | Krasnoselski invită FBI-ul la Tiraspol


Președinta R. Moldova, Maia Sandu, și președintele Consiliului European, Charles Michel, la o conferință comună, Chișinău, 4 mai 2022
Președinta R. Moldova, Maia Sandu, și președintele Consiliului European, Charles Michel, la o conferință comună, Chișinău, 4 mai 2022

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Președintele Consiliului European, Charles Michel, va efectua marți o vizită în Republica Moldova, transmite IPN. Potrivit agendei publicate de către Consiliul European, la Chișinău Charles Michel va avea întrevederi cu președinta Maia Sandu, premierul Dorin Recean și președintele Parlamentului, Igor Grosu.
  • R. Moldova și Asociația Europeană de Liber Schimb, care întrunește țări precum Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția, au ajuns la un consens, privind semnarea Acordului de liber schimb, potrivit jurnal.md. Semnarea acordului cu EFTA înseamnă că produsele moldovenești pot fi comercializate fără taxe și tarife în Elveția, Islanda, Liechtenstein și Norvegia, care au printre cele mai bogate economii din lume, iar ca țară R. Moldova va avea o poziție mai avantajoasă în negocierea altor acorduri comerciale cu alte țări, iar acest lucru poate duce la noi oportunități de export și creștere economică.
  • Tot jurnal.md scrie că prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, a transmis într-un mesaj adresat cu prilejul împlinirii a 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România. „Astăzi ne revine nouă responsabilitatea de a menţine unitatea de eforturi pentru a susţine Republica Moldova cu tot ceea ce este necesar pe drumul său european, pentru a se desprinde definitiv din influenţa nefastă a Rusiei şi a consemna pe deplin lichidarea consecinţelor Pactului Ribbentrop-Molotov, înţelegerea ruşinoasă între cei doi criminali ai secolului trecut, Hitler şi Stalin”, a afirmat Nicolae Ciucă.
  • Newsmaker.md scrie că liderul de facto al regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski a propus Biroului Federal de Investigații (FBI) din SUA să participe la investigația presupuselor atentate teroriste, care potrivit administrației de la Tiraspol au fost dejucate de forțele locale. Adresarea a fost formulată în cadrul unei discuții online cu ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent Logsdon.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, Ziarul de Gardă scrie că opt persoane cu funcții de răspundere de la Regia Transport Electric Chișinău (RTEC) au fost suspendate din funcții, în contextul anchetei privind accidentul din 24 martie, când un troleibuz a lovit mortal o elevă de 12 ani în sectorul Ciocana al capitalei.
  • Pe Instagram, TV 8 transmite că militarii Armatei Naționale se vor antrena alături de colegii lor din România, Statele Unite ale Americii și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, la exercițiul multinațional Joint Combined Exchange Training (JCET-2023). Exercițiul se va desfășura la centrele de instruire ale Armatei Naționale, în perioada 27 martie -7 aprilie.
XS
SM
MD
LG