Preşedintele moldovean Igor Dodon, care vizitează din nou Rusia, a ţinut de această dată un discurs în faţa deputaţilor ruşi. În momentul în care relaţia cu Bruxelles-ul a guvernului Pavel Filip de la Chişinău nu dă semne de ameliorare după criza provocată de invalidarea alegerilor din Chişinău, preşedintele Dodon promite în Duma de Stat de la Moscova că după apropiatele alegeri parlamentare, strângerea relaţiei cu Federaţia Rusă va deveni o prioritate a guvernului şi parlamentului de la Chisinau. Pe ce se bazează încrederea preşedintelui Igor Dodon și cât de importantă va fi această dezbatere în campania electorală pentru alegerile de anul viitor?
Nouă şi de remarcat pentru observatorii de la Chişinău a fost ideea preşedintelui Dodon că R. Moldova ar fi preocupată acum de edificarea unei politici externe noi, calificată de el drept „o politică echilibrată între Est şi Vest, cu respectarea strictă a principiului neutralităţii permanente”. Igor Dodon i-a anunţat chiar pe deputaţii de la Moscova că o astfel de concepţie ar fi actualmente subiectul unor consultări între parteneri internaţionali ai R. Moldova, cum ar fi Rusia, SUA, Germania, Franţa, reprezentanţii UE şi OSCE.
Anunţul preşedintelui moldovean, făcut de la tribuna legislativului rus, deşi nu are vreo altă confirmare oficială, a trezit totuşi îngrijorare în mediul analiştilor de la Chişinău, printre ei expertul în securitate de la IDIS Viitorul, Rosian Vasiloi.
„Sunt sau nu organizate aceste consultări, dar cert este că dl. Dodon şi echipa sa de mai mult timp promovează ideea aceasta ca conceptul de neutralitate permanentă să fie recunoscut de actorii internaţionali şi să fie asigurată un fel de „înţelegere” între toţi aceşti actori. Ceea ce face dnul Dodon e că face jocul Federaţiei Ruse, dar până la ora actuală nu este nicio reacţie a guvernului la această idee…”
Pentru Nicolae Negru, editorialistul de la Ziarul Naţional, discursul de astăzi din Dumă a preşedintelui Dodon merită totuşi să fie privit exclusiv din perspectivă electorală şi iată de ce:
El îndeamnă Rusia să ajute Partidul Socialiştilor să câștige alegerile parlamentare...
„El ca şi cum spune: toate acestea vor fi realizate dacă Partidul Socialiştilol va avea majoritate. El îndeamnă Rusia să ajute Partidul Socialiştilor să câștige alegerile parlamentare. Dar jocurile nu sunt făcute. Chiar dacă există o relaţie în culise între PSRM şi PD, şi se pare că ea există, interesele celor două formaţiuni sunt diferite. Nu este în interesul PD ca socialiştii să câştige majoritatea şi democraţii, Plahotniuc, să fie dependenţi de Dodon. Jocurile sunt mai complicate decât par.”
Analistului politic Anatol Ţăranu, în trecut ambasador moldovean la Moscova, i-a atras atenţia mai ales convingerea emanată de discursul din Dumă a lui Igor Dodon că, după alegerile moldovene, relaţia cu Rusia va deveni o prioritate a guvernului şi Parlamentului de la Chişinău.
„Dacă opoziţia nu va câştiga alegerile, iar eu văd şanse mari ca acest lucru să nu se întâmple, în condiţiile în care opoziţia proeuropeană neagă orice posibilitate de aliere cu democraţii, atunci PD nu-I rămâne altceva decât să facă alianţă cu Dodon, iar o alianţă cu Dodon invariabil îi va pune pe democraţi să facă concesii serioase în faţa socialiştilor în actul de guvernare. În aceste condiţii trebuie să ne aşteptăm la consolidarea cursului anti-european şi pro-rusesc.”
În discursul său, în general extrem de elogios la adresa Rusiei, Igor Dodon a reluat astăzi câteva promisiuni mai vechi ale sale, cum ar fi cea că Rusia este şi va rămâne partenerul strategic al R. Moldova, că statutul special de „limbă de comunicare interetnică” al limbii ruse va rămâne intact, ca şi cel al pacificătorilor ruşi din regiunea estică.