Linkuri accesibilitate

Președintele Donald Trump: „nici kurzii nu sunt îngeri”


Președintele american Donald Trump la Casa Albă, 17 octombrie 2019.

Camera Reprezentanților a votat cu 354 la 60 o rezoluție, care condamnă decizia președintelui Trump de a retrage forțele din nordul Siriei, care a antrenat invazia forțelor turcești și atacurile acestora împotriva kurzilor, aliații Americii împotriva rețelei ISIS. Acest vot este o respingere clară și bipartizană a hotarâri șefului executivului de a retrage trupele și a-i sacrifica pe aliații kurzi, despre care Trump a spus la o conferință de presă anterioară votului ca nu sunt “îngeri”.

Refugiați sirieni fug din Kobane, de la granița cu Turcia, 16 octombrie 2019
Refugiați sirieni fug din Kobane, de la granița cu Turcia, 16 octombrie 2019


Rezoluția îi cere președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan sa opreasca acțiunile militare si cere Casei Albe să prezinte un plan clar si specific pentru înfrângerea ISIS, rețea teroristă care ar putea fi revitalizată pe masură ce forțele americane sunt retrase. Agențiile de presă arată că dezbaterea care a precedat rezoluția a fost foarte intensă. Senatorii Lindsey Graham si Chris van Holen – un republican si un democrat – vor introduce o rezoluție joi, care solicită sancțiuni drastice împotriva Ankarei pentru operațiunea sa militară. Trump a autorizat de-acum sancțiuni împotriva anumitor oficialități turce, dar a lăsat cu claritate să se înțeleagă că nu regretă decizia de a retrage trupele. „Trupele noastre nu sunt în pericol si nici nu trebuie să fie în timp ce două țări se bat pentru teritorii, care nu au nici o legătură cu noi” – a spus Trump, la o conferință de presă, continuând: „Kurzii sunt mult mai în siguranță acum. Kurzii știu să lupte și cum am mai spus nu sunt îngeri”.


Cu referire la criticile unuia dintre principalii săi aliați, Lindsey Graham, Trump a spus ca acesta ar dori sa mențină prezența militară americană în Orientul Mijlociu „pentru urmatorii 1,000 de ani, cu mii de militari americani luptiând in razboaiele altora”. Tot miercuri, Trump s-a întâlnit cu lideri democrati din Congress si acuzațiile au curs, de ambele părți. Președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi a spus că Trump a facut o criză de nervi, în timpul întâlnirii pe care democrații au părăsit-o, iar președintele a replicat pe tweeter “Nancy Pelosi are nevoie urgentă de ajutor. Fie este ceva rău cu ea la cap sau pur si simplu nu ne iubește țara. A facut o criză de nervi la Casa Alba, azi. Rugați-vă pentru ea, este o persoană foarte bolnavă”.

XS
SM
MD
LG